LGTBİ Onur Yürüyüşü - Pardon Yürünemeyişi Günü

Bugün ilk defa Onur Yürüyüşü'ne katıldım onda da yürütmediler...

Oysa geçen yıl gördüğüm renkli resimlere çok hayıflanıp, tatilde olduğumdan katılamadığım LGBTI Onur Yürüyüşü'ne katılacak olmanın heyecan ve hevesiyle kızımla yola çıktık. "Annecim bak çok süslen sonra üzülürsün geçen yıl Rio Karnavalı gibiydi" dediğinden daha ne takıp takıştırabiliriz diye evde dolanıp pek bir keyifle festivale gider gibi çıktık evden. Beklentim de merakım da tavandaydı, hem LGBTI'nin "Ayrımcılığa da ayrıcalığa da karşıyız, istediğimiz eşitlik, saygı, özgürlük, barış, adalet, istihdam" söylemine varlığımla destek verecek hem de çok renkli ve farklı bir gün yaşayacaktım...

Taksim, LGBT, LGBTI, polis barikatı
Istiklal ve Sıraselviler girişinde polis barikatlarıyla yollar kesilmiş

Daha Taksim Metro'dan meydana çıktığımızdan polis kalkanıyla burun buruna geldik. Kalabalık gergin bir bekleme, polis İstiklal'i kapatmış. Sordum polise niye kapattınız "Yürüyüşe Valilik izni yok" dedi. Gerçekten çok sıkıldım "yok artık izin almamışlar mı, böyle organizasyon olur mu?" diye. Yanımızde dün TV de Şirin Payzın'da konuşmasını beğenerek dinlediğim dernek başkanını gördüm, "konuşuyoruz halledeceğiz" gibi birşeyler söylüyordu yanındakilere. Baktık Sıraselviler açık o tarafa yöneldik. Etraf rengarenk bayraklar, pankartlar, insanlar cıvıl cıvıl bir yandan da gerginlik var. 

Taksim, LGBT Onur Yürüyüşü
Bu bildiğimiz toz alma aletine bittim, ne zekice, renkler bayrak rengi:))
Taksim, Sıraselviler, 28 Haziran
Sıraselviler şenlik yeriydi su ve gazdan önce
Kızımın GS Üni Tiyatro Topluluğu arkadaşlarıyla buluşup Sıraselviler yönüne yürüyenlere katıldık. Ben daha sağa sola bakıp video çekerken kızım yapıştı "bırak anne koş", ben çektiğim Toma'nın su sıkarak geldiğini gördüğümde millet kaçmaya başlamıştı bile. 


Cihangir tarafına koştuk. Ben hala "yok canım niye sıksınlar, niye kovalasınlar sokak açık, girişe izin verdiler" diye olayın ciddiyetini algılayamadan, bir yandan kuzusunu koruma içgüdüsüyle kızıma yapıştım elele koşuyoruz. Birden baktım hepimiz öksürüyoruz, onu da algılayamadım şaşkınlıktan gözüken sis duman yok bu ne dedim, gazmış... İnsanlar sadece kaldırımdan yürüyorlar diye gaz sıkabileceklerini beklemiyordum ki. Hep hayıflanırdım geçen yıl defalarca gündüz, gece Gezi'ye gittim, bir yakından gaz yemedim diye:) Bugüneymiş kısmet:(

Sıraselviler Toma su ve gaz gelirken

Insanlar sadece yürürken gelen Toma ve sıkılan gaz





Cihangir'e daldık baktım 5. Kat tabelası ilk gördüğüm, bildiğim yer içgüdüsel olarak buraya girelim dedim, attık kendimizi. Kapıda bir adam gayet sakin sokağı izliyor, hiçbirşey demedi, merdivenlere çöktük. Teşekkürler 5. Kat kapınızı hep açık tuttuğunuz için, gördüm ki Komşu Fırın Cihangir içeri adam almamış bugün... 

Bir süre bekledik, grup yan sokaklardan İstiklal'e gitmek üzere ayrıldı. Twitter'a baktık "Valilik Ramazan nedeniyle yürüyüşü son anda iptal etmiş"... Lady Gaga anında twitler atmış. Dünya bu kadar küçük artık. Ben cesaret edemedim zorlamaya, kızımla bir süre orada kaldık, ortalık sakinleyince çıkıp yine Cihangir meydana yöneldik ki feci gaz kokuyor, döndük arka taraftan Tophane'den Karaköy'e inmeye yöneldik. Yanımızda yaşlı karı koca turistler ellerinde bayraklar. Bir kız yol sordu biz de gidiyoruz gelin dedik, beraber inerken "ben ilk defa katıldım çok üzüldüm" dedi, "ben de" dedim... Daha başka bir şey demeden "Kibir" dedi, "tek başına iktidara yeterli oy alamadığı için kibir yaptı, izin vermedi"... Bir de tesadüfen gökkuşağı boyalı merdivenlerden bugün ilk kez inmiş oldum:)

Bunu kaçıramazdım:) İzin aldım çektim



Tophane'den Karaköy'deki kafeler sokağına inip bir kafede oturduk. Burada heryer dolu, her zamanki gibi cool ve aşırı bir sakinlik hakimdi:). Mesajda "İstiklal'i açtılar, Şişhane açık oradayız" dedi kızımın arkadaşları, bir an bile düşünmeden olası yürüyüşü kaçırmamak için Tünel'le Şişhane'ye çıktık ki ortalık panayır yeri gibi. Rengarenk gençler, cıvıl cıvıl ortalık.
   
Şişhane sakin, keyifli ortam


Tünel'in başında polis kalkanı, "dağılın" anonsları, belli yine müdahale edecekler, oraya gelmezler diye Asmalı Mescit tarafına geçtik. Burası şahane, dans ediyorlar sokakta, müzik, bambaşka bir parti ortamı, rahatladık.

Tünel-Asmalı arası House Cafe'nin önü, eğlence merkezi burasıydı, tam içine düştük. Sonra gece 11 de bu daracık sokakta eğlenenlerin üstüne gaz sıkmak neyin hıncıdır?



Sokak partisi ortamı böyleydi - Kimse kimseyi rahatsız etmeden eğlendi
Sevgi, aşk kazanacak bir gün!
Ben etrafı seyredip bir süre sonra eve dönmek üzere ayrıldım. Ortam gayet sakin ve eğlenceliydi kızım kaldı arkadaşlarıyla. Tırsarak İstiklal'e Metro'ya yöneldim, polis çekilmiş Tünel'de gençler yere oturmuşlar, müzikle dans edenler, ortam buydu bıraktığımda. 

Tünel, Taksim, LGBT, LGBTI
İftardan sonra su ve gazla dağıtılan Tünel böyleydi bıraktığımda, 
bu görüntüde ne gibi sebep var gazla dağıtmak için?
21.00 gibi eve geldiğimde Twitter'da "Tünel'de eğlenenleri polis Toma ve gazla dağıttı" haberini görmeden, kızımdan mesaj geldi "müdahale var ama merak etme biz bir yere sığındık, kedi fare oyunu gibi bir sıkıyorlar, biraz sonra yine herkes sokakta dans ediyor, biraz sonra yine gaz...."

Şimdi saat 00:30 o hala gazdan, polisten bir yerlere sığınıp eve gelmeye çalışıyor. Twitter acımasızca ve nedensiz yapılan su ve gazlı saldırı foto ve videolarla dolu. 48 milyon takipçisi olan Lady Gaga bile twitler atmış: "İstanbul? Kim bu "liderler"? Kutlama yapan masum, mutlu insanlara saldırmaya son verin, delilik bu! İnsanlık dışı!" "Vali! İnsanları şiddetle ayırmak yerine, Ramazan ve Onur'un ikisini de barış içinde kutlamanın emsali olun" yazmış. Dünyada Onur Yürüyüşü'ne böyle son dakika iptal ve şiddet gösterip engel olan başka hükümet yok anladığım

Oysa birlikte mutlu yaşamanın çok basit iki kuralı var: 1- Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma. 2- Evrende hiçbir canlıya zarar verme, eksilttiğin bir şeyin yerine artı bir şey koy. Bu kadar basit.

Umarım seneye özgür bir LGBTI Yürüyüşü layığıyla yapılır, ben de keyifle desteklerim. Bence tüm farklılıklar zenginliklerimiz, saygı gösterelim, illa onaylayıp çok sevmemiz gerekmiyor. Anlayışlı, hoşgörülü olmamız yeterli.

Ben bugün sokaklarda hiçbir taşkınlık, müptezellik görmedim, rahatsızlık hissetmedim, aksine o kalabalıklarda ne bir taciz, ne taş atan, ne küfür duydum etrafta. Bir yıl bugünü bekleyip, tüm Türkiye'den toplanıp gelip yürümek isteyen onbinlerce insana son dakika sokaklara barikatlar kurup, rahatsız edip su ve gazla saldıran sadece polislerdi...  

İlk kez Gezi'de LGBT standında görmüştüm rahatlıkla kendilerini dışa vurup ifade edenleri, bir de dün. LGBTİ'lileri yok sayamayız, çoklar ve varlar, onlar da bu ülkenin vatandaşı. Eşitlik, özgürlük, adalet, istihdam hepimiz kadar onların da hakkı. Bu "onlar" lafını, ötekileştirmeyi hiç sevmiyorum ama kullanmış bulundum affedin. Ben bizi biz yapan bütün halklar, etnik gruplar, bu ülkeyi vatan bilip sevenlerin bir arada özgür, eşit ve mutlu yaşamasını istiyorum diyeyim en iyisi. 

Hani baĞzıları "benim sokaklarımda seviştiler Ramazan'da" falan derse tarihe tarafsız bir gözle kayıt düşmek istedim:) Sokaklarda sebep gösterdikleri müslümanları tahrik edecek hiçbir şey yoktu benim gördüğüm. Seneye inadına daha kalabalık oluruz umuyorum. 

Sevgilerimle,
Aydan 



Not: Facebook'ta blog için Aydan Ugur Blogger sayfası açtım, her yazımı paylaşıyorum, sayfayı beğenip oradan da takip edebilirsiniz. Paylaşımlarız için şimdiden teşekkür ederim. Ben yazmaktan çok keyif alıyorum, umarım keyifle okuyorsunuzdur:)

https://www.facebook.com/pages/Aydan-Ugur/1616728188574064?fref=nf&pnref=story

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim