Vogue Dergisi Ziyareti - 2016 Trendleri - Sosyal Medyanın Modaya Etkileri

Zor ve çok acılı geçen kışın üzerimdeki ağırlığından hiç yazasım yoktu. Ama tabiat canlanmaya başlayınca ruha da ister istemez bir tazelenme isteği geliyor. Tam başka konu yazacakken bu davet çıktı karşıma, tam benlikti kaçırmadım:) 

Dış dünyayı gözlemleme, yeni trendleri öğrenmek amacıyla ziyaret ettiğimiz Vogue Dergisinin sunumu günümüz ve gelecek trendleri nasıl yaratılıp geliştiriliyor, moda nasıl dönüşüyor, sosyal medyada var olmanın önemi konusunda epey öğretici oldu, ilham verdi.

moda, trendler, ne moda, sosyal medya, sosyal medya moda ilişkisi, Vogue Nisan Kapak

Vogue Dergisi Kreatif Direktörü Sayın Zeynep Üner, Güzellik ve Sağlık Editörü Sayın Valerie Dayan ve erkek modası trendlerini anlatan GQ Dergisi Moda Editörü Sayın Kaner Kıvanç'ı dinlemekle uzaktan izleyip merak ettiğimiz moda dünyasının içinde buluverdik kendimizi.

Akşam gözümde Vogue deyince Şeytan Prada Giyer filmindeki şık şıkıdım yüksek ökçeli kadınlarla dolu bir ofis ortamı algım canlanınca bayağı üşendim ne giyeyim diye. Ben her sabah hiç hazırlıksız 10 dakikada çıkanlardanım. Topuklu giy, şıklık yap zor geldi. Bizim ofisteki işe uygun rahat giyime çok alışıp resmi iş giyiminden gerekmedikçe iyice uzaklaşmışım.

Gidince oh dedim meğer onlar da bizim gibi "normal", rahat giyinen insanlarmış:) Moda insanlarının dışarıdan görünüş olarak çok cool ve mesafeli olabilecekleri hakkındaki algım Vogue çalışanı bu iki tatlı kadının karşımızda bütün içtenlikleriyle bilgi ve birikimlerini aktarmalarını, yazmak için izin isteyince sunumu bile paylaşmaya açık olmalarını sevdim. Keza GQ Dergisi Moda Editörü Kaner Kıvanç da erkek modasını detaylandırarak harika anlatı.


Sonrasında Doğuş Medya Grubunu mimari bilgileriyle aktaran bir Sanat Yönetmeni ile gezip görmek, TV stüdyolarını, tüm yayın gruplarını, radyolarını, seslendirme stüdyolarında nasıl seslendirme yapıldığını görmek, aniden Kral Radyo yayınına girip hatta katılmak, istek çaldırmak çok eğlenceliydi. O dünya başka bir dünya biliyordum ama görmek etkileyiciydi. Daha çok saygı duyuyor, o kocaman içiçe masalarda, hareketli açık ortamda konsantre olup iş yapanları kutluyorum.

Sizlere aktarmak için tek tek not aldım. Moda trendleri "aman ben nereden alıp da giyeceğim, öyle bir bütçem mi var" diye moralinizi bozmasın. 


Yılın trendini onlar söyledi: Bu yıl ne moda diye GUCCI'ye bakın, gidin ZARA ve H&M'den alın!

2016 trendleri, 2016 modası, sosyal medyada moda, moda haftası, markalar, yeni nesil moda, yeni nesil dergi
Vogue Kreatif Direktörü Zeynep Üner

Moda dünyası ve trendler üzerine Kreatif Direktör Zeynep Üner'in yaptığı konuşmasında ele aldığı konuları direkt ağzından yazıyorum:

Moda dünyasına baktığımızda bugünü işlediği için 80'lerin Geleceğe Dönüş filmi gibi birşey olacak 2016 modası diye bekliyorduk. Belki uçan kaykaylar yok ama ceplerde tüketimi ışık hızı haline getiren akıllı telefonlar var. Artık herkes muhabir, elinde telefonu ile her sosyal ağdan bireysel olarak yayınında. Günümüzde moda, kozmetik, sağlıklı yaşam birbirine çok yardımcı bir hal aldı, içiçe girdi.

Bundan sonra artık moda haftaları bile değişecek. Düşünün bir defilede bir sıra başında bir X Blogger oturuyor aynı sıranın diğer başında Vogue Genel Yayın Yönetmeni Anna Wintour. Eğer defile bloggerın olduğu sıra önünden başlarsa model podyuma adımını attığından sıra sonundaki Wintour'a gelene kadar o elbise yüzlerce kez Instagramda, Snapchatte, Twitterda paylaşılacak, görülecek ve tüketilecek. Böyle bir dünyadayız artık. İnsanlar o elbiseyi gelecek sezon, 3 ay sonra mağazada gördüklerinde bıkmış oluyorlar, görmek bile istemiyorlar. Nasıl satacaksınız? Buna çare olarak Michael Kors, Burberry, Alexander Wang, Tommy Hilfiger gibi markalar defilede gösterdiklerini anında satacaklar. Alexander Wang yapmış bile bu yıl, SEE NOW BUY NOW deyip defilede gördüğünüz bu elbise şimdi New York mağazasında satışta demiş.

Yeni dünyada Vogue da sınırları kaldırdı. Çok cool Anna Wintour bile fotoğraf çekip paylaşıyor sosyal medyada. Moda haftasında isimsiz bir bloggerın uzattığı cep telefonuna videoda sorularına cevap veriyor, genç nesile ayak uydurmaya gayret ediyor.

İşbirlikleri değişiyor. Vogue bir kozmetik markasının yüzü sanatçıyı dergiye çıkararak o gün hem marka hem sanatçı hem kozmetik ile işbirliğinde çatı oluyor, hem markaya hem sanatçıya değer katıyor.

Ben bu yeni dünyada stajyerlere gidip snapchat öğreniyorum, herşey bireyselleşiyor. Yeni geleceği herkes kendi yorumluyor. İlk kez Nisan sayı kapağını renkli yaparak bir giriş yaptık.


2016 trendler, kadın modası, erkek modası, ne giyelim
Vogue Nisan Kapak
Vogue Güzellik ve Sağlık Editörü Valerie Dayan kozmetik trendlerini anlattı: Artık güzellik trendleri makro ve mikro diye tanımlanıyor, hızlı tüketiliyor. Bir bandana modası çıktı Instagramda herkes bandanalı resimler koydu, hayvanlara bile bağlandı anında tüketildi. Rainbow Freckles - Renkli Çiller trendi bir anda Instagram'da yayıldı, kozmetik sektörünün buna cevap verebiliyor olması önemli, o kadar ani patladı ve yayıldı ki, tükendi bile. Strawberry trendi de öyle.


Rainbow Fleckes, Renkli Çiller
Rainbow Fleckes - Renkli Çiller
Büyük markalar da bu trendlere cevap verebilmek için mikro trende yöneldi. Bunu yakalamak için Instagram ve Snapchat'e hakim olabilmek gerekiyor, anlık bir patlamayı tükenmeden yakalamanız gerekiyor. Mesela bizim her zaman kullandığımız aydınlatıcı ürünler bir anda sosyal medyada patladı. Markaların mikro trendleri anında yakalaması çok önemli.

Fitness konusu da dönüşüyor zayıflık değil kendine en uygun ne, en iyi kendini nasıl hissediyorsun o öne çıkıyor. Taşınabilen, giyilebilen teknoloji ürünleri akımı başlayıp 3-4 ay geçince gördük ki Apple saatler herkesin kolunda, bu alanda olmayan Victorinox bile bir anda adım, nabız ölçen saatler çıkardı. Bir sonrasında belki koşu bandına bağlı Ipadler ayağınızı nasıl doğru basmanız gerektiğini söyleyecekler.

Cep telefonlarında zayıflama, fitness aplikasyonları büyük bir pazar açtı. Birey olarak herşeye erişiminiz var artık. Ben geçen akşam Amerika'da önemli bir bale okulunun ünlü bir hocasından randevu alarak skype ile bale dersi satın aldım. Bayağı da zorlandım derste.

Zeynep Üner üzerinde durduğu sektörler arası Collabration-İşbirliği'ne en iyi örnek olarak Londra Olimpiyatları - Super Bowl örneğini verdi. Olimpiyattan bir ay önce İngiliz Vogue'unu elimize aldık ki Olimpiyat temasıyla altın rengi kıyafetlere, İngiliz modellere, İngiliz tasarımcılara yer verilmişti. Bir ay sonra Vogue'daki aynı kıyafetlerle Olimpiyatları açtılar. Marka, müzik, sanatçı, model işbirliği dergiyi yükseltmeye örnekti. 

Bu internet dünyasında Vogue basılı dergi olarak nasıl ayakta durmaya devam edecek sorusuna yanıt şöyleydi: yeni yükselen mecralarda var olarak. Youtube'a girersem, doğru video yayınlarsam Vogue okuyucusu olmayanı da yakalayabilirim. Mesela araştırdık Google'da Vogue en çok nasıl arattırılıyor diye. Ne trend ne moda, insanlar en çok "Vogue'da nasıl iş bulabilirim" diye aratıyormuş. O ihtiyaca yönelik Vogue'da çalışma ortamını, çalışanlarla röportaj videoları yapıp Youtube'a koydular. Fikir ve insanlara nasıl ulaşabilirizin yolu da direkt ve düz düşünmek. Modanın kutsal kitabı olarak High Fashion tarafını tutmaya çalışıyoruz ama artık sosyal medyayla, etkinliklerle, sosyal sorumluluk projeleriyle, videolarla, web sayfamızla dergiyi insanlara indirmeye çalışıyor "haydi siz de yapabilirsiniz, siz yaparsanız biz de yaparız diyoruz."

İnsanların bireyselleşmesi podyumları, modelleri ve trendleri de bireyselleştirdi. Moda haftasında baktık ilk kez 3 ayrı saç modeliyle modeller defile sundu, eskiden tek tip saç olurdu. Model nasıl istiyorsa saçını şimdi öyle kullanabiliyor. Modacılar da bireysel dünyaya hizmet veriyor. Pijama gecelik elbiseler - Sleeper modası esiyor şimdi. Kimi basic elbiseler yapıyor, kimi ipek dantel, kimi avangard, kimi tek sezonluk. Erkeklerde İspanyol matador ceket modası var Balmain 30 kilo ağırlıkta bir Matador ceket yapmış taşımak çok zor, Valentino yapmış bir tane alır 5 yıl giyersin.

Görünen o ki artık 80'ler 90'ların belli kalıpları, modası gibi artık 2010'ların modası diye kesin bir söylem, 2015 ve sonrası için de spesifik bir imaj olmayacak, körü körüne uygulanan Farah Fawcet saçları, ya da geniş vaktalar gibi büyük akımlar yok. Bireysel moda öne çıkacak, kendini nasıl en iyi hissediyorsan öyle olacaksın. Bu akıma "Kendinin en iyisi ol" diyebiliriz. Mavi far bu yaz moda, belki 1-2 gece sürerim, ama gündelik hayatıma bildiğim gibi devam ederim. Yeni kaş akımı geçer sandık ama şimdi kaş artık maskaradan öne geçti.

Vogue karşımızda bu kadar açık moda dünyasını önümüze sererken 2016 trendlerini sormamak olmazdı. Kadın ve erkek için ayrı ayrı trendlere buyurunuz:

KADIN Modası 2016 Trendleri

  • Siyah deri ceket
  • Stilettolar (biraz da erkekler için:)
  • Floral (çiçek) deseni
  • Jean/tight+stiletto
  • Siyah küçük elbise, marka önemli değil - fit ve dinamik göstermesi önemli. Sürdürülebilir Güçlü Kadın imajınız için büyük yardımcı
  • Bu yıl GUCCI'yi ezberleyin
  • Metalik terliklerden alın, terlikler bu yazın en trendi
  • Mad Max filmindeki gibi hayvan postları
  • Geleceği çağrıştıran,eski 60'lı uzay filmlerinde bugünler için hayal edilen herşey
  • Plastik, şeffaf yağmurluk, Clockwork Orange filmindeki stil
  • GUCCI terlikler, çarıklar, bkz. Nisan kapaktaki GUCCI terlik
  • Beyaz sneaker
  • Zara ve H&M'deki herşey
Gucci Terliklere bir örnek - 80'lerde çok terlik giydik, geri gelmişler
Tavsiyeler:
  • Nereniz güzelse öne çıkarın, en çok ne yakışıyorsa onu çeşitlendirin
  • Gel geç günlük moda yerine klasik zamansız parçalara yatırım yapın
  • Floral deseni bir aksesuarda, mesela saç tokasında kullanın, baştan aşağıya çiçekli giymeniz gerekmez
  • Maskülen bir tarzınız varsa çiçekli elbiseler taşıyamıyorsanız, siyah beyazı çeşitlendirin, smokin deneyin
  • Kapsül gardrop sorumun cevabı beklediğim gibiydi: Yaşantınıza bağlı, Urla'da yaşıyor çalışmıyorsanız 37 parça ile çok mutlu olursunuz, ama şehirde sosyal hayatın, iş hayatının içindeyseniz mutlu olmayabilirsiniz, kendinizi iyi hissedecek , ifade edecek 100 şeye ihtiyacınız olabilir.
ERKEK Modası 2016 TRENDLERİ

GQ Dergisi Moda Editörü Kaner Kıvanç bize detaylı bir sunum yaptı, görsellerle karşınızda:






Resim yazısı ekle



Kaner Bey Moda Haftasında Uzak Doğu esintileri, kuş motifleri, ipek saten bomber ceketleri görünce aklına In The Mood For Love filmi gelmiş, o filmden esinlenerek dergi için moda çekimleri yapmış, bu görüntüler dergide yer almış



Sarı ve oksit kahverengi çok moda











Yakaları yatık Bowling Gömlekleri

Evrak Çantası yerine Sırt Çantaları in


2016 Erkek Moda Trendi

Italyan dar ceketler, takımlar, skinnyler bitti, rahatlık ön planda artık. Stil yaratmakta zorlanıyorsanız kendinize ünlü stil ikonlardan bir tane seçin, onun kıyafetlerini, tarzını örnek almak kolaydır.


erkek giyim, erkek moda
2016 Erkek Modası Olmazsa Olmazları
İlham veren bu öğretici bilgilere, güzel bir öğleden sonra geçirmemizi sağlayan Doğuş Yayın Grubuna çok teşekkür ederim, tekrar görüşmek dileğiyle.

Sevgilerimle,

Aydan

Not: Facebook'ta blog sayfamı Aydan Ugur (Blogger) sayfasını beğenerek takip edebilirsiniz, paylaşıma açık yazılarım.


Facebook:https://www.facebook.com/pages/Aydan-Ugur/1616728188574064?fref=nf&pnref=story

Instagram: @aydanu

Blog: www.aydanugur.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim