ENDÜLÜS GEZİSİ SON BÖLÜM - RONDA-MARBELLA-MALAGA

RONDA-MARBELLA-MALAGA
Biliyorum tefrika çok uzadı gitti ama verdiğim sözü yerine getirip gezinin son bölümünü de yazıp bitiriyorum:)

RONDA
25 Nisan sabahı Sevilla'dan otobüsle hareket ettik. Ronda Malaga Bölgesine bağlı kayaların üstüne konuşlanmış, çok küçük, şirin, köprü, kanyonuyla, ilk boğa güreşi arenası ve içinde müzesiyle ünlü bir şehir. Gezmesi çok kolay düz ayak. Akşamları çok sessizmiş, geceleme tavsiye edilmiyor, birkaç saat gezmek yeterli.


Ronda, Yeni Köprü, Puente Nuovo,
Ronda Puente Nuevo - Yeni Köprü
Rehberimizin aktardığına göre İspanya İç Savaşı'nda buraya görevli gelip, 3 gün kalıp savaşı gözlemleyen o zamanki gazeteci Ernest Hemingway bu köprüden her saat başı bir direnişci atılırken çalınan çandan çok etkilenerek Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitabını burada yazmaya başlar. 

Bir de Orson Welles burada uzun süre yaşamış ve Ronda'lı bir matadora Antonio Ordonez'e aşık olmuş, her yaz gelirmiş. Hatta beni buraya onun bahçesine gömün diye vasiyet etmiş. Ama Ronda halkının onaylamadığı bu ilişki sonrası Orson Welles öldüğünde gömülmesine izin verilmemiş. Ölümünden 2 yıl sonra külleri getirilip Antonio'nun bahçesine gömülmüş. 

Ronda fotoğrafları kendi konuşuyor zaten görüp de etkilenmemek imkansız. Uçurumun iki yakasına kurulmuş şehri bu köprü bağlıyor... Puente Nuevo - Yeni Köprü.

İç Savaşta bu köprüden her saat başı bir direnişci "kurşuna yazık" denerek elleri bağlanarak atılır ve halka duyurmak için çan çalınırmış.


gezi, Ispanya turu, seyahat; Endülüs Gezi Rehberi, Endülüs'te ne yapılır, Endülüs, Granada, Seville, Cordoba, Seville Festivali, VIP Turizm, Endülüs Gezisi
Seyir terasından

gezi, seyahat, Ispanya Turu, Ispanya Gezisi, Endulus Turu, VIP Turizm, vip turizm
Köy tarafına bakış
gezi, seyahat, Vip Turizm, vip turizm turları, Ispanya turu, Ispanya gezisi
Vadi ve köprü manzaralı cafe


İleride köy evleri - Bahçede 1 selvi dikiliyse "yolcu gelip yemek yiyebilirsin", 2 selvi dikiliyse "hem yemek hem yatak var, kalabilirsin" işaretiymiş, hala kullanılan bir adetmiş.

Ve tarihteki ilk boğa güreşi arenasına ve müzesine buyurunuz... Boğa güreşleri öğrendik ki hiç adil güreşler değil. Her boğa ilk kez çıkarmış arenaya. Güreşlerden önce karanlık hücrelerde bekletilirlermiş. Daha sonra birden gün ışığına çıkarılırlarmış. Sırtına şişler batırılarak zayıflatılıp, kulakları kesiliyormuş. Matadorun da öldürücü vuruşunu yaptıktan sonra dönüp öldü mü diye boğaya bakmaması, tek vuruşta işini bitirmesi ve dönüp halkı selamlaması gerekiyormuş. Boğa, güreşi kazansa da kaybetsede ölüyor, salam sosis yapılmaya fabrikaya gidiyor ya da halka dağıtılıyormuş.

"Ağlama Angelita ya bu gece sana bir ev alacağım ya da yasımı tutacaksın"  El Cordobes'in bu sözleri aslında matadorun da nasıl bir çaresizlik içinde olduğunu göstermiyor mu?... Bu rahat, sempatik ve keyifli insanların böyle vahşetten hala zevk alıyor olması ters geliyor insana. Neyse ki artık sadece yılda bir kez yapılıyormuş burada.

Olee - nereden geliyormuş biliyor musunuz Arapların Endülüs'te hakimiyet zamanından... Allah'tan ... Ispanyollar'a zamanla Arapların "Allaah" diye seslenişi Olee olarak geçmiş dedi Ispanyol rehberimiz. Ve daha böyle başka kelimeler de geçmiş. Inşallah'ı, Maşallah'ı da biliyorlarmış.

gezi, seyahat, Ispanya turu, Vip Turizm
Ronda Arena
 

Ronda Arena'da Boğa Güreşi Müzesi 

Ispanya gezisi, seyahat, Ronda Müze, Arena
Ronda Boğa Güreşi Müzesi



gezi, Ispanya turu, Vip Turizm, seyahat




Müzedeki eski kapı

Kullanılan kapıda boynuz izleri
Boğalar arenaya çıkmadan önce burada bekletiliyor


Çeşitli boğa güreşi afişleri ve Picasso'dan da bir tane




Sokakta Ronda Minyatürü
Ronda Meydanı ve sağda Kilise
Ronda'da otoparktan aşağı merkeze inerken küçük bir alışveriş sokağı var, beğendiğinizi alın:) Yazlık sandalet, espadril, terlik, plaj çantası vs. daha sonra gittiğimiz sayfiye yeri Marbella ve Malag
a'da bu kadar çeşit yoktu.

MARBELLA - 
Marbella'ya virajlı dağ yollarından inerek ulaştık. Otobüsle tepeden aşağı inerken zengin Alman'ların havuz ve golf sahalı evlerini gördük.


seyahat, Ispanya turu, Vip Turizm
Genelde Almanlar'ın sahip olduğu yamaçta yazlıklar
Marbella Ispanya ve Avrupa'dan ileri gelen ailelerin yazlık evlerinin bulunduğu, ancak yüksek gelirli Ispanyollar'ın tatil yapabildiği Ispanya'nın Cote D'Azur'u. Küçücük koyda bütün lüks marka mağazalar mevcut. En üst segment spor araba ve tekneler sıra sıraydı. Bizim Tarabya'nın eski haline benzettim koyu. Sahilde bir yürüyüş yapıp yemek yemek yetti Marbella'yı gezmeye. Buraya "yaz tatiline gidiyorum" diyen Türkleri bundan sonra dövesim var:) Bizim Ege ve Akdeniz sahillerimizin eline su bile dökemez buralar bence:) Sahil boyu Kumburgaz gibi çok katlı apartmanları burada görmek şaşırttı beni.



Ispanya turu, gezi, seyahat



Burada yapılacak en güzel şey bir tur atıp sahildeki lokantalardan birinde yemek içmek. 




Deniz mahsulleri için Red Pepper, Et için Arjantin Restaurant'ı El Gaucha'yı öneririm.
Her yerde karşımıza bol bol sardalya tava çıktı



Marbella turu, Guney Ispanya, vip turizm, Ispanya turu, Marbella lokantaları
Red Pepper, seç tarttır pişirt, fiyatı da bizim Boğaz'daki balık lokantalarında yediğimiz sıradan balıklardan pahalı değil

Tekneden inip Ferrari'nin önünü kesen gelin alayı
Marbella hatırası
Yemekten sonra Cervantes'in heykeline kadar yürüyüp Malaga'ya yola koyulduk. Yol boyu gördüğümüz sahildeki yüksek apartmanlara şaşırdık. Buralar da inşaat canavarına yenik düşmüş. 

MALAGA
Otele girmeden önce kaleye çıkıp şehri kuş bakışı gördük. Liman ticareti önemliymiş. Yılın 330 günü güneşli geçen Malaga'da bulutlu ve serin, hatta gece az yağmurlu havayı hiç beklemiyorduk. Sahil kenarındaki otelimizden denize girme hevesimiz kursağımızda kalarak şehri keşfe çıktık.

Vip Turizm, Malaga'da hayat, Arena
Malaga Kalesi'nden


Malaga sanki sahil kenti gibi değil de büyük şehir havasında. Belki de düz coğrafyasıyla merkezdeyken denizi göremediğiniz için öyle hissediyorsunuz. Burada da Sinema Festivali karşıladı bizi, merkezde Larios alışveriş ve kafelerin olduğu caddede kırmızı halıyla karşılanmak güzeldi:) Küçük şirin canlı sokaklar keyifliydi.



Bu sokaktaki Picasso Müzesi'ni aradık bulduk ama yeni kapanmıştı gezemedik:(


El Pimpi, Malaga'da yemek içmek, Ispanya'da yemek içmek
El Pimpi Restaurant

Akşam buraya El Pimpi Restaurant'a gittik rehberimizin tavsiyesi üzerine. Belli ki çok popüler yarım saat ayakta kuyrukta bekledik. Şehir çok canlı, hayat sokakta, Cumartesi gecesi bütün lokanta ve cafeler doluydu. Balık, kalamar söyledik, lezzetliydi hepsi. Pizza, tapas, balık, paella ne isterseniz var menüde. En pahalı yemek 10 Euro. Zenginiz burada bayağı, sokaklar bu kadar güzelken niye evde yesin ki insanlar, hep dışarıdalar tevekkeli değil:) Biz gece 11 gibi ayrılırken aynı kuyruk devam ediyordu şık şıkırdam yerel halk sıra bekliyordu hala yemek için.


Son gecemizde otele dönmeden mağaza, meydana bağlanan bütün küçük sokakları bitirip kahve içmeye marinaya gittik. Şehir gibi canlı değildi. Bize gece marina daha hareketlidir demişlerdi ama bomboştu.


Marina'dan otelimiz Vicci'ye varmak için taksi çok zor bulduk, epey yürüdük. Denize girmek için otelin yeri iyi ama şehir için biraz uzak kaldı. Taksiler o kadar ucuz ki 10-12 Euro en uzak mesafe gibi düşünün.

26 Nisan sabahı sahilde gezinip sonra Malaga havaalanına hareket ettik.




İşte bunlar hep güzel:)





Meme Kanseri farkındalığı koşusu

Ben Endülüs'ten çok etkilendim, çok beğendim, can arkadaşlarımla çok eğlendim. Hem çok yoğun programlı kültür gezisi, hem güzel eğlence, ucuz yemek içmek, rahat sempatik insanlar ve güzel mekanları bir arada bularak dört dörtlük keyifle döndüm. Umarım siz de bu yazı dizisinden:) biraz etkilenir, gider, tavsiyelerimden fayda sağlarsınız. VIP Turizm ve Sevgili Rehberimiz Enver Yılmaz 5* 10 numaraydı, kesinlikle tavsiye ederim.

Şu seçim stresi gecelerinde geç saatlere kadar sosyal medyayı takip etmeyi bırakıp, bu gece başka bir dünyaya yeniden yaşayarak yazarak geri döndüm. Bu ortamda daha da kıskandım onları. Allah bize de güzel ülkemizde böyle huzurlu, sakin, neşeyle, sokaklarda özgürce keyifle yaşanacak, farklılıklardan doğan zenginliğimizle birlikte gülüp eğlenerek geçecek güzel günler kısmet etsin... Umudum hep var...

Sevgilerimle,
Aydan


Not: Facebook'ta blog için Aydan Ugur (Blogger) sayfası açtım, her yazımı paylaşıyorum, beğenip oradan da takip edebilirsiniz. Paylaşımlarız için şimdiden teşekkür ederim. Ben yazmaktan çok keyif alıyorum, umarım siz de keyifle okuyorsunuzdur:)

Yorumlar

  1. Harika:)) birlikte yapacağımız gezilerin başlangıcı olması dileklerimle....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim