DATÇA VE ÇEVRESİ - 1

GİZLİ CENNETİM DATÇA AKTUR


Biz yaz tatillerinde büyük kızımın birinci yaşıyla birlikte Bodrum Yeşilyurtlular Sitesi hayata geçtiğinden itibaren 10 küsur yıl "kabile halinde" yazlıkçılık, sonrasında Hebil'de çok özel ve güzel yazlar geçirdik. Bodrum'un eski hali ilk göz ağrımdır, şimdiki The Marmara Oteli'nin yanından 24 yıl önce o yokuştan aşağıya inerken Bodrum manzarasına ilk bakışta vurulmuştum, her yıl o iniş anını yaşamayı heyecanla beklerdim. Çok sonradan öğrendim Halikarnas Balıkçı'sının tam orayı yazdığını.

Çocuklar büyüyünce yeni yerler görme arzusuyla farklı yerlere gittik. Göcek, Kalkan, Kaş, Çeşme derken rotayı bir yaz yolu hep gözümüzde büyüyen Datça'ya çevirdik, can dostumdan yıllardır dinlediğim yeri bir de kendi gözlerimle görünce ve hele bu kadar temiz ve güzel denizde yüzünce biz buralara aşık olup o gün bugün 7 yıldır Datça Aktur'a tutkuyla gelmeye başladık. Aslında her yer arkadaşla daha güzel, belki bu kadar sevmemizin nedeni birlikte kalabalık çok güzel anılar biriktirmemizdir. Yan yana evlerde sınıf arkadaşı küçük kızlar büyümüş evcilik oynuyor gibiyiz, arkadaşlarımız misafirliğe gelip buraları sevdikçe daha mutlu oluyoruz. Halka genişliyor:)

Bodrum, Çeşme hareketliliği ve eğlencesini seviyorsanız Datça size durağan ve çok sakin gelir. Zaten yazmamı da, duyulmasını da yerlileri istemez, kalabalıklaşıp bozulmasından korkarlar. Ben sevdiğim yerleri yine de paylaşmak, kayda geçirmek istiyorum. Ama lütfen gelirseniz bulduğunuz gibi bırakınız:) Haklı olarak buraları böyle kalsın, Bodrum, Çeşme olmasın korkusu hepimizde var.

Datça'da hayat ağır ağır akar. Aman sakın "Biraz çabuk, acelem var" falan demeyin "Acelen varsa ne geldin Datça'ya?" dedi Eski Datça'nın bir köylüsü... o derece yavaş yer yani:)

Benim içim titreyerek sevdiğim, yerleşip yaşlanmak, yılın 4-5 ayını geçirmek istediğim mahallemi size de tanıtayım. Burası bizim 7 yıldır yaz tatillerinde 2-3 hafta geçirdiğimiz Datça Aktur Kurucabük (küçük koy).

Datça yazlık, Datça Aktur
Datça Aktur Kurucabük



Evden denize taş atabilirsiniz:)


Aktur Kurucabük


Kurucabuk, Ege'de temiz deniz, en temiz deniz, sahil, tatil, drone cameraKurucabük Plaj 


Bu koyda kiralık/satılık ev çok az çıkar, hele bakımlı kiralık ev bulmak zor, ama büyük koyda daha çok ve her zaman kiralık ev var. Internette ilanları ve emlakçıları bulabilirsiniz. Çadır, karavan tatili sevenlere de Aktur'un içinde ayrı bir camping alanı var. Deniz mavi bayraklı, kuru havası, yüksek oksijeni, okaliptüs ağaçlarının, çam, fıstık ağaçlarının kokusu ömüre ömür katar. Öyle ki üç-beş gün sonunda size de bir ağırlık gelir, "oturup durum gari" kıvamına gelirsiniz:)



Ege'de tatil, Ege'de temiz deniz, Datça, Datca, Datca Aktur, koy, mavi bayraklı deniz, Datça Koyları
Datça Aktur Büyük Koy, böyle uzun iki ayrı plajı var.
Bir taraf rüzgarlıysa diğer taraf sakin olur derler.


mavi bayraklı deniz, yazlık ev, Datça'da yazlık, Datça'da yazlık site, tatil
Datça Aktur Büyük Koy evleri


Çocukluk ve gençliğimin geçtiği Florya Dinlenme Evleri'ne çok benzetiyorum buradaki yazlık hayatını, al havlunu mayoyla çık evin önünden denize gir. Kurtarılmış bölge gibi bir site. İnsanlar da evler gibi '80 lerde donup kalmışlar, hiç bozulmamışlar, özlerini korumuşlar. Parayla gösteriş yapmak, görgüsüzlük buralara uğramamış, en çok da bu yüzden sevdim. Bayramlarda mutlaka bahçede uzuun masalar kurup birlikte imeceyle bayram yemeği yenilmesine, aryalar söylenmesine, komşuluğuna bayılırım. Bayram ziyaretleri yapılır, her giden uğurlanır, arkasından su dökülür, yanına yolluk yapılıp verilir... Bir bayramda gündüz o sıcakta kravat takıp misafir bekleyen yaşlı bir komşumuzu gördükten sonra pes demiştim. Böyle değişik, kendine özel bir yerdir Datça Aktur... Emekli, bebekli, göbeklilerin diyarıdır burası:) Ama gençliği de ayrı sever, kıymetini bilir, hep güzel anılar biriktirilir burada. Gün batımı renkleri, mehtabın doğuşu batışı renkleri nefes keser.

Aktur bayram sofrası
Aktur Kurucabük'de Bayram yemeği hazırlığı


Balkondan tablom:)

Yaşam nasıl derseniz Aktur Büyük Koy'un öncelikle pazarı meşhurdur, haftada 3 gün Muğla, Deniz'liden ihraç fazlası ev tekstili, havlu, peştemal, Haremlique tekstil ürünleri, Oscar De La Renta etiketli pijamaya bile rastladık. Meyve, sebzesi, peyniri, zeytini, yumurta, bal, bademi, hele Balcuk inciri köylüden sofranıza. Siteden çıkmadan nerede ne var derseniz, büyük koyda tepede çiğ börek, mantı, sahilde balıkçı lokantası güzeldir, ama ben herşeyi lezzetle yiyebileceğiniz sahilde Küçük Ev'i tavsiye ederim. Bizim küçük koyda da sahil lokalinde pide yapmaya başladılar. Migros Jet'ler de açıldı iki koyda da neredeyse siteden çıkmadan yaşanabilir hale geldi.

Ben size yemek içmek, gezmek, alış veriş için çokça denenmiş, tecrübelerimizi aktarayım.

DATÇA:

Datça içinde yiyeceğiniz en güzel balıkçı Hüsnü'nün Yeri, Kumluk Plajı Tel 0 252 727 10 95. Deniz kenarında kumların üzerinde salaş tahta masalar. Sıcak, samimi ortam ve lezzetli meze ve balıklar. Ama buradaki restaurantların fiyatları da artık Istanbul ile yarışır hale geldi. Şimdilerde yeni Maradona daha popüler oldu, öncelikle buraya gidin Tel 05327422538, bu yaz Symi Belediye Başkanı'nı burada ağırlamışlar.


tatil, Datça'da balıkçı, lokanta, Datça'da lokantalar, Datça'da nerede balık yenir, Datça rehberi, datça gezi rehberi, Datça'da yemek, Eski Datça, Fevzi'nin Yeri, Hüsnü'nün Yeri, Kurucabük, Palamutbükü, Yazasım Var,

Datça'da sahilde Hüsnü'nün Yeri - Az Çoktur:)
Mehtabı denizden çıkaracak en güzel yer

Bir de sokak arası nar ağaçlarının altında Fevzi'nin Yeri var tavsiye ederim. Burası sahilin paraleli, deniz kenarı değil ama değişik otlu mezeler, Fevzi Bey'in dalarak eliyle çıkardığı nadide midyeli, deniz mahsullerinden mezeleri, özel balıkları tatmak için değişik bir yer mutlaka tavsiye ederim. Tel 0 252 712 97 46,  İskele Mah. Atatürk Cad. 70. Sok, Datça


Datça Fevzi'nin Yeri - pişman olmazsınız

Yemek sonrası Yat Limanı'na kahve içmeye inip meşhur lokmasını ya da dondurma yiyebilirsiniz. Belki hiç tahmin etmeyeceğiniz bir konsere, şanslıysanız Fazıl Say'a bile denk gelebilirsiniz Amfitiyatro'da. Geçen yıllarda Soner Olgun'un son bölümüne denk gelmiştik, giriverdik. Ben seyircileri incelemiştim merakla, baktım sadece Aktur değil Datça'lılar da aynı eskilerin saygılı farklı medeniyetinden, başka bir gezegen burası, kesin bilgi:) Aktur açık hava tiyatrosunda da önemli oyunlar, konserler, sergilere rastlayabilirsiniz.

Datça'nın içinde, Yat Limanı'na inerken Oda Sanat Butik'e mutlaka uğrayınız. Sahibesinin zarif zevkiyle ipek ve keten dokuma elbise ve zarif aksesuarlara göz atmadan geçmeyiniz. Atatürk Cad. No. 71 Datça. Facebook sayfası size bir fikir verir:)
https://www.facebook.com/pages/ODA-SANAT/106041886090430?fref=ts

ESKİ DATÇA:

Eski Datça taş ev ve sokakları ile antik çağlardan beri üzerinde halen yaşanan Datça'daki tek köydür, Türkiye'nin sayılı korunmuş yerlerinden. Can Yücel'in ailesinin hala kullandığı evi, son dönemini burada geçirmesi ile de ünlü ve epey turist çekiyor. Burada daha çok büyük şehirden göçmüş seramik ve takı sanatçıları hem yaşıyor, hem de atölyelerinde ürünlerini satıyorlar. Bir de buranın bozulmaması, korunması için direniyorlar:) Hele ki baykuş seviyorsanız buraların sembolü seramik baykuş tasarımlara bayılacaksınız.


Datça, Eski Datça, Eski Datça sokakları

Can Yücel Evi

Begonvil fışkıran sokakları, avlulu evleri çok hoştur. Akşamüstü güneş batmadan gelip ışığın en güzel olduğu saatlerde sokakların arasında kaybolup bir tur atın, fotoğraf çekin, takı, elbise, seramik obje dükkanlarını sırf keyif için gezin, sahiplerini gözlemleyin, alış veriş yapıp Datça Sofrası'nda bademli köftenizi yiyin. Ya da yanındaki Antik Restaurant'ta gitarla canlı müzik eşliğinde buranın farklı badem köftesini yiyebilir, gezinizi keyifli içkili eğlenceli bir geceye uzatabilirsiniz. Kalabalıksanız rezervasyonlu gidin Eski Datça Mah. Can Yucel sok No:11, Datça, 0 252 712 9176



 Eski Datça Begonvilleri

 Eski Datça Bakkalı


Eski Datça sokakları



 Eski Datça'da favori takıcım - Instagram'da takip edebilirsiniz @buketkoksalar
Eski Datça

DATÇA'da Gıda Alış Verişi, Gezilecek Yerler:

DATÇA KÖY ÜRÜNLERİ: 
Datça'dan çam balı, taze badem, "nurlu" (büyük) badem, soğuk sıkım zeytinyağı almak makbuldür. Biz artık tutkunu olduğumuz Tariş Sızma'yı bırakıp Datça soğuk sıkımcı olduk, iki yıldır buradan kargoyla alıyoruz Istanbul'a zeytinyağımızı, her yemeğe kullanıyoruz. (Şu an 5 litrelik teneke 85 TL)
http://www.datcakoyurunleri.com.tr/  Tel 0 252 712 83 18


Datça zeytinyağ, soğuk sıkım, soğuk sıkım zeytinyağ, tatil, Datça'dan ne alınır
Soğuk sıkım zeytinyağ

Gelmişken buralara Datça yolunda Olive Farm https://www.olivefarm.com.tr/ , (ürünlerini Istanbul'da Kuruçeşme Aşşk Cafe yanındaki dükkandan bulabilirsiniz)
Datça Vineyard çiftlikleri http://www.datcasarap.com/ ve de Mehmet Ali Ağa Konağı butik otelini gezmenizi tavsiye ederim. Datça'da 1-2 gece kalınacak güzel bir yer. Maalesef deniz kenarı iyi otel seçeneği pek yok, daha çok merkezde otel ve pansiyonlar mevcut.


Datça'da otel, tatil, gezi
Mehmet Ali Ağa Konağı

Aktur Pazarı (Büyük Koy) (Pazartesi-Çarşamba-Cuma sabah erken) 
Datça Pazarı Cumartesi
Aktur'dakiler için meyve, sebze, peynir, zeytin, bal, badem, ev tekstili için şahane bir pazar. "Ah nereden gideyim" derseniz, buyurunuz ne isterseniz evinize gelsin. Domates, fasulye, biber vs. bile gönderiyorlar kargoyla Istanbul'a, manav Mehmet'in cep no 0537 243 77 41.



Haziran'da Datça kokulu çileği yenmeli

Bal, badem, kuru bakliyat, bulgur, kekik, nane, vs. için Harıpçıoğlu, Aktur Çam Balı tavsiye ederim, kargoyla getirtebilirsiniz, pazardaki en geniş çeşitli tezgahtır. Cep no 0 538 739 36 79.

Peynirci Ulalı Kardeşler, her çeşit peyniri, zeytini güzeldir. "Kapiçyo" kendi tescilli peynirleri İzmir Tulum-kaşar karışımı gibi, kaşarlı keçi peyniri, dil peyniri favorim, bu yıl kekikli peynir de eklemişler. Kargoyla evinizde, ucuz değil fiyatlar ama denemeye değer. Cep tel 0 542 434 75 63 - Tel 0 252 242 10 76, Ayazkıyı Mah. Rauf Gündüz Cad. Işıklar Apt. No 2, Ula-Muğla

KAYA KASAP DATÇA

Datça'daysanız sadece görmek için bile lütfen bu özel kasapa giriniz. 30 yıllık müthiş lezzetli et, köfte, özel yapım sucuğu ve tavuk çeşitleriyle yakında zaten duyarsınız İstanbul'a da ulaşır bu güzel etler. Datça Bölgesi'nin Nusret'i Kaya Kasap:) Şoklayıp her yere yolluyorlarmış.

Datça Yarımadanın Sesi gazetesinde şöyle bir bilgiye de rastladım: "30 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Kaya Kasap, İsviçre'nin Fransız bölgesinde 30 yıldır kasaplık yapan Eric Richard'ın dünyayı dolaşıp görüntülediği 'En Güzel Kasaplar' arşivine girdi. Kaya Kasap'taki bir saatlik çekimi Türk basınının yanısıra İsviçre'nin RTS TV kanalı ve yurt dışından gelen gazeteciler de görüntüledi."


Kaya Kasap Adres: Atatürk Cad. İş Bankası Karşısı Datça  Datça / Muğla - Telefon: 0252 712 23 48 

KNIDOS
Tekneyle daha keyifli Knidos'a gitmek, hele sıcakta hep ertelenir, zor ve uzak gelir. Açık Hava Müzesini gezdikten sonra denize girmenizi mutlaka tavsiye ederim. Buradaki deniz başka bir deniz:)

Ne var orada derseniz, Wikipedia'dan: "Knidos önce bugünkü Datça ilçe merkezinin 1.5 km kuzeydoğusunda Dalacak burnu üzerindeki Burgaz mevkiinde kurulmuştu. Sonra Yarımadanın batı ucundaki Tekir Burnu üzerine taşındı.
Knidos; bilim, mimarlık ve sanatta da oldukça ileri bir kentti. Tarihin büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos burada yaşadı.
Doktor Euryphon ve öğrencileri zamanının ikinci büyük tıp okulunu Knidos’ta kurdular. Eudoksus’un geliştirdiği ve dönemin büyük buluşu olan güneş saati, ören yerinde bugün de görülebilir."...
Knidos

PALAMUTBÜKÜ
Yıllaarca işte bir can dostumdan burayı o kadar dinlemiştim ki, görmeyi çok istedim. Oradayken bile büyürdü yol gözümüzde, bizim denizi bırakmaya kıyamazdım. Ben yüzgeç çıkarıyorum denizi buldum mu su kuşuyum, her sabah-akşam en az birer saat koyu baştan başa yüzerim. Ama sonunda ayarladık gittik. İlk gördüğümde sanki daha önce gelmişim hissine kapıldım. Rüya gibi bir sahil, kalınası ya da görmek için günü birlik denize girmeye gelinesi bir yer. Biz Mavi Beyaz Otel'in plajını kullandık çok memnun kaldık. Tekneler de geliyor günlük turlarla buraya. Yolu karadan uzun ve zor biraz, ama değer. http://www.otelmavibeyaz.com/ Tel 0 252 725 55 55 


Palamutbükü'nde nereye gidilir, Datça'da ne yapılır, Palamutbükü sahil
 Palamutbükü

Datça, Palamutbükü, Palamutbükü'nde nerede kalınır, Mavi Beyaz
 Palamutbükü Mavi Beyaz Otel


Palamutbükü Mavi Beyaz Otel Plajı

Datça Palamutbükü plaj, tatil, gezi, Ege, datça gezi rehberi, datça gezi, datça'da ne yapılır

Palamutbükü Plaj - çeşitli lokantalar sıralanmış önünden denize giriliyor

HAYITBÜKÜ ve MESUDİYE de görülmesi gereken sakin koylar. Henüz oralarda yüzemedim. İnşallah seneye:)


ULAŞIM
Uçak ile Dalaman'a gelip, Havaş ile Marmaris'te indiğiniz otogardan Datça minübüsüne binebilirsiniz. Kalabalıksanız size Dalaman'dan kullandığımız transfer şirketini önereyim lüks Vito'lar ile info@heryerdentransfer.com Mehmet Bey 0 506 262 35 12.

Datça'da ulaşım için araba şart, mesafeler çok uzun, +/- 5-10 dakika ile Dalaman'dan Aktur 1 saat 45 dakika, Datça 30 km tabelasını görünce sola girdiniz mi bizim küçük koy Kurucabük'tesiniz. 


Aktur'dan Datça 30 dakika, Marmaris 30 dakika, Selimiye 1 saat, Orhaniye 30 dakika, Eski Datça 20 dakika, Palamutbükü 1 saat sürüyor arabayla. Ama iyi bir motor yat ile Simi 15 dakika:) Sadece yelken açıp dönmüşlüğümüz de vardır belki en fazla bir saatte. Eskiden kontrol yok gibiydi rahatça gidilir gelinirdi Simi'ye tam kelime anlamı ile kapı komşuluğu yaşardık resmi çıkış yapmadan, geçen yazdan beri Suriye'li mülteciler nedeniyle kontrol daha sıkı (hatta bir gece küçük bir tekneyle bizim koya çıkmak zorunda kaldılar sahil güvenlik kovalaması sonucu, iç parçalayıcıydı durumları...). 

Datça ve Çevresi ballandırmalarım devam edecek:) Sırada çevrede en sevdiklerim Akyaka, Selimiye, Orhaniye, Bozburun, Marmaris-Datça-Simi mavi yolculuk vs...



Bir de yollar Marmaris'ten sonra çok virajlı, yol tutuyorsa fena, mesafeler uzun, siz en iyisi pek şey etmeyin buralara:)))

Sevgilerimle,
Aydan

Not: sizlerin de önerileri varsa eklerseniz sevinirim. Datça/Aktur'a yakın düzgün bir otel soran çok mesela. 

Facebook'ta blog için Aydan Ugur (Blogger) sayfası açtım, her yazımı paylaşıyorum, sayfamı beğenip oradan da takip edebilirsiniz blogu. Sizlerin sayfalarınızda paylaşımlarız beni daha çok insana ulaştırır, çok memnun olurum, şimdiden teşekkür ederim. Ben yazmaktan çok keyif alıyorum, umarım siz de keyifle okuyorsunuzdur:)
https://www.facebook.com/pages/Aydan-Ugur/1616728188574064?fref=nf&pnref=story
Instagram hesabım: https://www.instagram.com/aydanu/
Fotoğraflar bana aittir, izinsiz alınıp kullanılmamasını rica ederim.

Yorumlar

  1. Merhabalar, 4-5 sene önceki Datça tatilimiz sırasında keşfettiğimiz Aktur dan bu sene ev kiralamak istiyoruz. Şu ana kadar tam istediğimiz gibi bir eve ulaşamadık. Yıllardır gittiğiniz için belki sizin bilginiz olan kiralık yer bulunur diye sormak istedim. Temmuz ayı için bakıyoruz. Yazınız çok güzel, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, affediniz şimdi tesadüfen gördüm yorumunuzu. Biz bir arkadaşımın evini kiralıyoruz, maalesef başka kontağım yok. Ama Aktur Sitesi web sayfasındaki numaralardan başlayıp, apart gibi sitenin kiraladıklarını, emlakçıları sorabilirsiniz. Internette de olabiliyor ilanlar. Kolay gelsin.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim