DİYETİSYEN SELAHATTİN DÖNMEZ SEMİNERİ


KİLO VERMENİN BİLİMSEL AMA LEZZETLİ ADIMLARI - FARK ETMEDEN DİYET

Merhabalar,

gündemin nahoşluğundan elim gidip katıldığım seminer notlarını epeydir paylaşamadım. Şimdi tam yılbaşı davetleri öncesi acil kilo vermek isteyenler belki faydalanırlar düşüncesiyle Selahattin Dönmez seminerini yazıyorum öncelikle. 

Swissotel'in güzel bir hoşluk yaparak ufak bir grup davetliyle buluşturduğu Diyetisyen Selahattin Dönmez semineri öncesinde sağlıklı yemeklerle hazırlanmış bir açık büfeyle karşılandık. Selahattin Bey tarafından önerilen yemeklerin hazırladığını bilerek keyifle ve vicdan rahatlığıyla yediğimiz yemek sonrası toplantı salonuna geçtik. Hafif tatlı kesmedi tabii diye gülüşerek geçtiğimiz salonda iskemlelerin üzerinde Selahattin Bey'in özel imalatı bol kakaolu hurmalı cevizli çikolatayla karşılaşmak güzeldi.

Selahattin Bey'in sunumundaki bilgiler beklediğim gibi günlük hayata adapte edilebilecek makul ve mantıklı tavsiyelerdi. Farketmeden Diyet kitabından detayları öğrenebilirsiniz. İsterseniz kendisinin izniyle yayınladığım slaytlarına bir göz atın ben de önemli püf noktalarını ekleyeyim:




sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, kilo problemi olanlar, sindirim sistemi
Uzman Diyetisyen SELAHATTİN DÖNMEZ

Öncelikle yediklerimizin ağızdan itibaren içimizdeki macerasıyla başladık. Yemek yemeye başladığımızda en önemli aktivite beyinde yer alan haz reseptörleri uyarılarak çalışmaya başlıyor. Bu sayede az yiyip tok hissedebilirmişiz.



İnce bağırsak enzimleri yetersizse kilo alabilirsiniz.




Yağ Hücreleri



Tereyağdan uzak duracağız, mümkünse soğuk sıkım, kaliteli zeytinyağ kullanacağız, tabii ki yemekler piştikten sonra yağını koyacağız. Ama diğer görüşteki benim de prensiplerini benimsediğim CK Hanım gibi öyle bol kepçe zeytinyağ yok, tereyağ hiç yok, gereksiz kalori diyor Selahattin Bey. Et konusunda uzlaşamadık, kendisi vejeteryanmış 20 yıldır. Sağlık ve fitliğini buna bağlıyor.

"Kendinizi herşeyden mahrum etmeden porsiyonları azaltarak kilo kontrolünü başarabilirsiniz, mesela ben bir TV sabah programında akşamüstü çayla bir dilim kek yiyin dedim. Yer yerinden oynadı programda hangi şeker, hangi unla, yağsız mı yapacağız diye inanamadılar. Bildiğiniz kek evde pişirin afiyetle yiyin, arada bir dilim bir şey yapmaz" dedi... E sevdik kendisini:))





Yağ depolarını kalıcı yok etmek için kesinlikle uzak duracaklarımız bu listedekiler. Peynirin rengi koyuldukça içindeki yağ artar, o koyu sarı peynirlerden uzak durucağız. Kısaca marketten hazır, paketlenmiş ürün reyonlarından alış veriş etmiyoruz.

Bunu ben yıllardır yapıyorum, büyütmeyiniz gözünüzde oluyor tavsiye ederim. Bu şekilde beslenerek trigliseridim zaten iyiydi ama şimdi iyice düştü 70 olmuş, kolestrol de diğer kan değerlerim de iyidir. Kilo olsa da işlenmiş gıda yemeyerek, bir sürü katkı maddesiyle kimyasal almayarak sağlıklı ve zinde olabiliyorsunuz.

Her şeyin açığını doğadaki haliyle almaya çalışın, paketlenmişi uzun ömürlü olsun diye endüstriyel gıdaya giriyor. Mesela tost kaşarı, krem peynir, labne diye bir peynir yok, tamamen endüstriyel üretilmiş bu ürünlerden uzak durun bence. Markete girince paketlenmiş ürünlere değil açık satılan gıda reyonuna yönelin, hatta her ürünü yerinden Anadolu'dan getirmek günümüzde çok kolay, yeter ki güven veren üreticileri keşfedin. Her alış verişte eski alışkanlıkları giderek azaltmayı öğreniyor insan. 

Bunları yemiyor, uzak duruyoruz:



Bunları bol yiyeceğiz:




Öyle ye yiyebildiğin kadar kırmızı et yok. Hafta 2-3 en fazla, tercihen öğlen yenecek.





Kuru baklagil candır:) 36 saat ıslatmaya takılmayınız hemen darladık kendisini yok artık diye, sonunda anlaştık "ne kadar uzun ıslatırsanız o kadar gazı gider" diye açıkladı.





Kuruyemişlerin çiği, kavrulmamışı makbul, tuzla kavrulması, pakette uzun ömürlü olması demek gereksiz tuz, kalori ve katkı maddesiyle işlenmiş demek.

İçki konusuna gelince bir bardak cin de 80 kalori viski de (yaşasın viskiye çok sevindim:), ama cinin içine tonik koydunuz mu oluyor 250 kalori. İçkinin kalorisini yükselten içine kattığınız, kilo aldıran yanında yedikleriniz. Meyve suları, kolalı şekerli karışımlar yerine içkinize soda katın, kaloriyi düşük tutun. 

Glisemik endeksi düşük beslenmeyi prensip edinin. Meyve önemli, 2-3 meyve yiyin günde. Meyvesiz diyetler bir süre sonra göz altı çökmesi ve morluklar olarak döner size. C vitamini kolejeni besler, cilde lazım meyvesiz kalmayın.

Tuzdan uzak durun, salatanıza tuz yerine kuru domates ekleyin. Yoğurt tüketin, ayran için, yemeğin yanında bol cacık yiyin. Eti sebzeyle birleştirin, bol baharatla fırınlayın, bol soğan, sarmısak tüketin.

4 saatten önce bir şey yemeyin. Örnek bir gün beslenme saatleri:
Kahvaltı saat 8-9
Ögle 12-2
Ara öğün 4-5
Akşam 8-9 gibi 4 öğün yemek yiyebilirsiniz.

Kalori çok mühim mutlaka sayın yediklerinizin kalorisini, Hacettepe Üniversitesi'nin yayını, Selahattin Bey'in hocası Prof. Tanju Besler'in hazırladığı Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi 2015 i okumamızı önerdi. 

Selahattin Bey'in bir danışanı arkadaşımdan yıllar önce aldığım 2 reçeteyi de buradan paylaşmak isterim:

METABOLIK DENGE SIVISI
Malzemeler;
2 orta boy yesil veya kırmızı elma
1 orta boy limon
1 kuru dal veya rulo tarçın
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı kuru karanfil

Yapılışı;
elma, limon 4 eşit parçaya bölünür ve diğer malzemelerle berarber 3 lt su ile kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika bekletilip süzülmesi gerekiyor. Günde her ana yemek sonrası 1 su bardağı içmek gerekiyor.

METABOLIZMA HIZLANDIRICI CORBA
Malzemeler;
2 orta boy kabak
2 küçük boy domates
1küçük boy kuru soğan
1 küçük boy taze tatlı kırmızı biber
1/2 demet taze maydanoz
1/2 demet taze nane
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı; tüm malzemler bir miktar su ile karıştırılarak pişirilip, blenderdan geçirilir.

Seminerin sonunda ısrar ettik ama öyle mucizevi sihirli formüller alamadık. Bu noktalara dikkat edip hareketi çoğaltıp porsiyonları azaltırsanız farketmeden diyet yapmış olursunuz dedi. Olay da bu değil mi zaten günlük hareket ile yakılan kalori ve yediklerimizden aldığımız kalori oranı. Çok çeşitli ama az miktarda yediğimizde hem beyindeki haz reseptörleri devreye girip tokluk hissi verir hem de aç kalmadan mutlu oluruz.

İkram ettiği harika çikolatanın tarifini anlattığı gibi yazıyorum size: 

Ev yapımı sağlıklı diyet çikolata:
Kuru hurmaları suya koyun yumuşaklık kıvamını siz belirleyin. 2 saat ıslandıktan sonra alabildiğine çekilmiş cevizle, dilediğiniz miktar vanilya ve tarçın ekleyin. Katılaşıp yuvarlak toplar haline gelecek kıvama ulaşıncaya kadar kakao koyun. Ceviz büyüklüğünde bir topun kalorisi sadece 20. 

Teşekkürler Selahattin Bey hem bu değerli bilgiler hem de sunum slaytlarınızı kullanmama izin verdiğiniz için. Teşekkürler Swissotel yine çok şık ve faydalı bir daveti organize ettiğiniz için.

Sevgilerimle,
Aydan 


Not: Facebook'ta blog için Aydan Ugur (Blogger) sayfamda her yazımı paylaşıyorum, sayfamı beğenip oradan da takip edebilirsiniz blogu. Sizlerin sayfalarınızda paylaşımlarız beni daha çok insana ulaştırır, izine gerek yok bilhassa çok memnun olurum, şimdiden teşekkür ederim. Ben yazmaktan çok keyif alıyorum, umarım siz de keyifle okuyorsunuzdur:)
Instagram adresim: @aydanu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim