SİZİN KAÇ MASKENİZ VAR, TABULARINIZ NELER?

PERSONA (MASKE)


İstidattan girmişken Tasavvuf ve Felsefe seminerlerinden öğrendiklerimi aktarmaya devam ediyorum. İstidadımızı, hayata gelme amacımızı bulma yolunda bir çalışma da personalarımızın bilincinde olmak. Bir dersimizde Sevgili Ahmet Turan Esin "sizin maskeniz var mı?" diye giriş yapmıştı. Çoğumuz maske kötü bir şey diye bildiğimizden ezilerek var demiştik. O akşam öğrendik ki persona kullanmak kötü, utanılacak bir şey değilmiş. Maske bizim için dışarı çıkarken çantamızda korunmak için taşıdığımız bir araç, bir oyuncak istediğimiz zaman takar kullanır işi bitince kenara koyabiliriz. Hele kadınsanız toplumda, sosyal hayatta, iş hayatında tabii ki maskelerimiz olacak bu doğal ve normalmiş. "Hafif kadın" imajı vermemek için mesafeli kadın maskesi, içiniz üçbuçuk atarken sakinim her şeye hakimim maskesi, tanımadığınız sosyal bir ortamda çekingenseniz özgüveni yüksek gibi görünme maskesi gibi. Erkekler için de geçerli personalar, toplumda atfedilen rollerin altından kalkmak için onların da maskelere ihtiyacı var. 


yazasım var, aydan ugur, aydan uğur, sizin kaç maskeniz var
Personaları seçin takın çıkarın
Bunları gerektiğinde, ihtiyaç hissettiğinizde eğlenerek kullanmanızda bir sorun yok. Sorun nerede başlıyor? Personalarımızla yatağa girdiğimiz zaman. Maskeleri maske olarak kullandığınızı unutup, size ait olmayan ama sanki sizin özelliğinizmiş gibi kabullenip öyle yaşamaya başladığınız zaman. O zaman çatışma başlıyor içinizde, ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Hani bazen insanları "maskeli" diye yerdiğimiz olur. Maske olumsuz bir şey değil aksine olması gereken bir korunma aracı. Yeter ki siz o an maskeli olduğunuzun farkında olun ve eve geldiğinizde, yatağınıza girerken birer birer giysileriniz gibi çıkarın maskelerinizi, onlarla uyumayın, üzerinizde unutmayın, derinize yapıştırmayın oynadığınız rolleri. Olmadığınız biri gibi yaşamayın, maske taktığınızın, görevi bitince çıkaracağınızın farkında olun. 


Vikipedia sözlük anlatımı şöyle: Persona Türkçe karşılığıyla maske Jung tarafından ortaya atılan, bireyin günlük yaşamdaki ihtiyaçlarıyla ilişkili olan tavrı tanımlar. Buna göre, bilinç ile bilinçdışı arasında sürekli bir yer değiştirme söz konusudur ve aralarında belirgin bir ayrım yoktur. "Öyleyse hangisi asıl karakterdir, gerçek kişiliktir?" diye sorar Jung."

Biraz düşünün günlük hayatta hangi maskeleriniz var? Hangi davranışlarınız maske hangileri gerçek sizsiniz? Bunun ayrımında olduğunuz sürece sorun yok, keyfini çıkarın maskelerin, utanmayın takın çıkarın, kendinizi kötü hissetmeyin.
Unutmayınız kaybedeceği hiç bir şey olmayan insan maskesiz olur, ancak meczuplar maskesiz yaşarlar. Maskesiz insanlar dünyanın en güçlü insanlarıdır aynı zamanda.

TABULAR
Tabu = inanç, kaybında kaybolacağımız şeyler. İnsanın özgür düşüncesini kısıtlayan bütün yasaklar. Din, Irk, Siyaset, Cinsellik olarak dört başlıkta toplayabiliriz tabuları. Bir savaşta en kullanılan şeyler de tabularımızmış. Düşündüm bunlardan hangisi bende var, buldum bir tane siyaset başlığına giren. Bu konuda düşünmeye başladım. Kolay olmadı ama artık o konuyu tartışmaya açtım içimde, normalleştirdim ve tabu olmaktan çıkarmayı başardığımı düşünüyorum. Takıntılarımız, tabularımız, bağımlılıklarımız hep bize yük hayat amacımızı bulmak için bu yüklerden hafiflememiz lazım. Neyi çok seviyorum? Neden vazgeçemiyorum? Neyi hiç sevmiyorum? Bunları tabu yapıyoruz istemeden. Beğendiğim güzel bir söz var kaybetmekten korkacağın değerler edinme. Kaybettiğimizde bizi sersem eden, vazgeçtiğimizde dibe vurduran her şey bağımlılıklarımız. 

Bağlı olalım değerlerimize bu olumlu bir şey, ama bağımlı olmak yanlış, bağımlılıklarımız hayat yolunda hep engel bize.

Aslında iyi insan olmak için uymamız gereken sadece iki kural var: 

1- Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma
2- Evrende hiç bir şeye zarar verme.

Umarım bu konuda sizi düşünmeye sevketmiş, faydalı olmuştur seminer notlarımdan seçtiklerim. Yaz tatilinde ben de bu vesileyle defterleri karıştırıp konuları tekrar yapmış oluyorum. Ama istidad konusu bu kadar basit sanmayınız. İstidadın ortaya çıkabilmesi için önce bunlar gibi daha bir çok engelin olduğunu öğrendik, bunları ortadan kaldırıp günlük yaşamda uygulamaya çalışıyoruz.


Sevgilerimle,
Aydan 


Not: Yazılarım paylaşıma açıktır, izine gerek yok bilhassa memnun olurum okunup paylaşılmasından.

Blog adresim: www.aydanugur.com 

Instagram: aydanu - https://www.instagram.com/aydanu/

Facebook sayfamı beğenerek takipte kalabilirsiniz: https://www.facebook.com/yazasimvar/?fref=nf

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Hepimizin kendi adina dusunmesi gereken onemli bir konu!!
    Bilgiler icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  3. Harika yazmışsın yine Aydan'cığım. Müsadenle paylaşıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

MDS Miyelodisplastik Sendrom ve Kemik İliği Nakli Hikayemiz