Aşure Tarifi

En Kolay Aşure Tarifi

Benim aslında hiç aşure nasıl yapılır gibi bir merakım yoktu, annem yaparken de hiç yapılışını görmemiştim. Kızlarımı büyüttükten sonra kızkardeşimin kızını da büyüten sevgili emektarımız Vildan Hanım’ın her yıl güzel aşurelerini yer, aman ne gerek var, çok zordur ne olsa diye merak edip sormazdım bile, olmasa hiç aramadığım bir tatlıdır. Sonra yaş aldıkça baktım geleneksel adetleri yaşamayı da kızlarıma yaşatmayı da seviyorum, aşure ayı gelince bir heves ara sıra yapmaya başladım. İş arkadaşım Rüçhan’ın aşure tarifini yirmi yıldır hala saklar kullanırım, onun ve kardeşimin aşureleri yediğim en güzellerindendir. 

Tarifleri okurken internetten baktım bir anlamı şükür aşı olarak da geçiyor. Çok sevdim bunu, ben de şükür aşına niyetlenip eşimin sağlına kavuşmasına şükür olarak yapayım dağıtayım istedim bu yıl. Böyle olunca hem bana motivasyon oldu, hem olay heyecan ve bir anlam kazandı. Eşim ve kızım ucundan tuttular, zaten mutfağa birlikte girmeyi severiz, yapımı mutfakta birleştirici ve eğlenceli oldu. Bu 8-9 Ekim hafta sonu iki aşure yapım günüm oldu. İkincinsinde karıştırırken birden bir dilek tuttum, yerine gelirse seneye yine yapıp dağıtacağım inşallah. Böyle heyecanlar katmayı seviyorum yaşantıma.

aşure, aşure yapmak, aşure nasıl pişer
Aşure süsleme tamamen zevke ve zamanınıza kalmış,
süslemede düzeni abartanları takdir ediyorum, ama o ben değilim:)







Aşureyi açık renk sevenler içine değil, üzerine incir, ceviz koyuluyor




Bu yıl  son yaptığım en güzel, en beğenilen aşure oldu. Her yıl bir telaş sakladığım tariflere bakar bakar gerilirdim çünkü her yeni tarifde farklı anlatımlar olur, her seferinde hangisi en doğrusudur diye daralırdım. Bu yıl net olarak en güvendiklerimin tariflerinden püf noktaları alarak yaptım, başarılı olduğumu söylüyorlar. Çok insana yedirmek isteyince çıkan miktar gözümü kesmedi. Cumartesi’nin ardından Pazar günü de ikinci fasıl bir daha yaptım. Zaten evde malzeme hazırdı, baktım konuya da hakimim iyice tecrübelendim, ıslatıverdim bir daha geceden. En güzeli de bu oldu. Seneye kocaman sanayi tipi bir tencere edinip bir kerede bir kilo buğdaydan yapayım inşallah.
aşure yapmak, aşure günü, aşure nasıl yapılır, aşure nasıl süslenir, aşure malzemeleri
Aşure dağıtmak için şarküteriden aldığım plastik kaplar
 içime pek sinmese de çok pratik oldu:)
aşure zamanı, aşure tarifi, kolay aşure tarifi, aşure süsleme
2. fasılın suyunu bol tutunca kıvamı tam oldu

Buyurunuz size bütün tüyolar çalışılmış, uygulanmış haliyle en kolay, şekeri tam kıvamında ne az, ne fazla, lezzeti garantili aşure tarifi. 

Malzemeler:

500 gr buğday, birer su bardağı nohut ve kuru fasulye, 4 su bardağı şeker, 20 sarı kuru kayısı, 12 kuru incir, 2 şer avuç dolmalık kuş üzümü ve kuru üzüm, yarım aida gibi büyük çay bardağı pirinç. 1 portakal rendesi severseniz, üst süsleme için çiğ ıslanıp soyulmuş badem, ceviz, fındık, nar, vs. ne isterseniz.

Geceden:
1.  Yarım kilo aşurelik buğday – geceden yıkayın, oda sıcaklığında suyla üzerini beş parmak geçecek kadar ateşe koyup bir taşım fokurdayınca altını ve ağzını kapatıp bırakın. Sabah kalktığınızda suyu tamamen çekmiş şişmiş olacak, ne güzel buğdayınız hazıra yakın bile.
2. Yarım su bardağı nohut ıslat
3. Yarım su bardağı kuru fasulye ıslat

Ertesi gün:

Aşure yapılışı:

Fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde haşlayın, suyunu süzün. Ben kabuklarını soyuyorum, soymayan da çok, sorun değil. Nohutu kolay soymak için bir kenarı delikli pirinç yıkama kabında akan sıcak suda haşlanmış nohutları soğumadan elinizle hafif hafif oğuşturdukça kabukları yüzeye çıkıp süzgeçin ucunda toplanıyor, su yükseldikçe kabuklar daha çok toplanıyor. Sonra da oturup tek tek soyduk nohut ve fasulyeleri kızımla, biraz deli işi, ama şart değil.


humus nohutu, aşure malzemesi, aşure malzemeleri
Haşlanmış nohut kabuğu nasıl ayıklanır

Fasulye ve nohutu ateşe haşlanmaya koyduğunuzda. 20 sarı kuru kayısı, 12 kuru incir, 2 şer avuç kuş ve kuru üzüm, yarım çay bardağı (büyükçe aida gibi) pirinç ayrı taslarda yıkayıp kaynar suya koyun beklesin.

Kaynar suyla buğdayın üzerini epey geçecek, tencereyi taşırmayacak kadar su koyup pişirmeye başlayın, zaten geceden şişmiş olduğundan iş kolaylaşıyor böyle. Buğday iyice yumaşayınca fasulye,  nohutu ve aynı zamanda 4 su bardağı toz şekeri ekleyin. İyice karıştırın, kaynasın. Şekerin eridiğine emin olunca tencereniz yeterli değilse rahatlasın diye başka bir tencereye bir kısmını alın orada devam etsin pişmeye.

Pişene yakın ıslanan doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, kuş üzümünü, pirinci ilave edip 20 dakika daha kaynatın, dipten sık sık karıştırın. 

Koyu olmasın, soğudukça serteşiyor, kaynar su katmaya devam edin iki tencereye de, su bayağı kaldırıyor. Ben altını kapattıktan sonra 1 portakal rendesi ekledim. Bir dahakine bir portakalın suyunu da içine koyacağım, bu sefer cesaret edemedim, ama rendesi nefis bir koku ve tat verdi, eminim suyu da çok yakışırdı. Rengi kararmasın diye inciri, cevizi içine koymuyorum, bu şekil pişince açık renk sevenler daha çok seviyor. Kuruyemişi içine değil üstüne koyuyorum. Her evin adeti farklı, seçim sizin.

Aşure tadı, kıvamı tamamen sizin ve evdekilerin nasıl sevdiğiyle alakalı. Hafif ılınınca tarçını bol koydum. Üzerine ıslanmış doğranmış kuru inciri, fındığı, suda beklemiş soyulmuş çiğ bademi, vs. narı da eklediniz mi süsleme tamamdır. İçi yeterince tatlı oluca üstüne kuş üzümü, kayısı değil de sert kuruyemişler daha yakışıyor. Kimisi tencerede soğutup, kimisi sıcakken kaplara koyuyor, ben kaynar değil de biraz bekleyip koydum. Kaselerin en altına aşure koymadan kestane şekeri, kırıkları da olabilir çok yakışıyor. Portakal reçelim olsa doğrar koyardım, seneye önce bunları hazır ederim. Pişerken üzümleri ve kayısıyı koymadan şekere dikkat edenler için ayırdım, onlara meyveleri koymadan, üzerine sadece kuruyemişle hazırladım. Şekeri hiç koymadan şekersiz, az şekerli olarak küçük tencerelere pişerken ayırmak da mümkün.

aşure malzemeleri, aşure malzemesi, aşure nasıl yapılır, aşure günü
Aşure açık renk sevenler inciri, cevizi üstüne koysun

Evet zahmetli, yarım günden fazla zaman mutfakta ayakta geçiyor ama abartıldığı kadar da zor değil. İnsana huzur, mutluluk veriyor aşure yapmak, dağıtmak, paylaşmak, beraber yemek ayrı bir keyif. 

Sağlıklı, huzurlu, mutlu, keyifli bir yıl olsun hepimize.

Afiyet olsun.

Sevgilerimle,
Aydan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim