Alkali Diyet - Dr. Ayşegül Çoruhlu Semineri

Merhabalar,

Sizlere dün akşam katıldığım 4 saatlik Alkali Diyet semineri notlarımı ve öğrendiklerimi aktarmak isterim. Sevgili Dr. Ayşegül Çoruhlu Hanım ve Alkali Beslenmeyi uzun süredir okuyor ve takip ediyordum. Seminer daveti gelince kaçırmak istemedim. Kitabını dün edindim, okuyacağım ama beklemeden aldığım notlarımı, sistemin mantığını paylaşayım belki yeni haftada tatil sonrası ilgilenip başlayanlar olur:) Alkali beslenme önemi gelecekte çok fazla karşımıza çıkacak anladığım, ürünlerin üzerinde kalori yerine Alkali değeri bile yazılacakmış bu gidişle.

Sağlıklı beslenmeye, anti-aginge kafayı takmış biri olarak bütün akımları yakından takip ederim. Son bir yıldır Karatay beslenme şeklini uyguluyorum. Karatay prensibi bana çok uydu işlenmiş gıda yok, protein bol, sağlıklı, doğal ve bol yemek, hele haftasonları tereyağa kırılan 2 yumurtalı posiyonu bol doyurucu kahvaltılar beni benden aldı, mutlu mutlu yiyip bol kaçamakla azıcık kilo da verdim, bir yılın sonunda kan değerlerim de gayet iyi çıktı, bir zararı, sıkıntısı olmadı, şimdilik memnunum, ama vücudu hep aynı beslemek yerine arada metabolizmayı şaşırtmak lazım diye inanırım.  

Alkali beslenme de öğrendiğim kadarıyla Karatay'a çok yakın, ters değil ama protein daha az. Paketlenmiş, işlenmiş gıda yok, şeker yok, gluten yok, buna alışığım, şimdi inek sütü ve ürünleri de yok.

Vücudumuzda her bir hücrenin sağlığını baz alıyor. Hücrelerde proton-elektron eşit olacak. Hücrelerimizde zararlı serbest radikaller ne kadar artarsa o kadar asidik oluyoruz, yani biz ne kadar "çöp" denilen zararlı, işlenmiş ürün, şeker yersek karşılığında 3 katı çiğ meyva sebze, sebze suyu içmeliyiz ki asidik ortamı temizleyelim. Ayşegül Hanım tıp doktoru, BÜ'de Biyomedikal Mühendisliği masterı yapmış. Bedenimizdeki her bir hücreyi nasıl temizler, Alkali yaparız biraz kafayı takmış, çalışmış bir doktor hanım, çok da tatlı:)

Alkali nedir basitçe anlatırsam vücudumuzun Ph dengesi: Asit 0, Nötr 7, Alkali 14 diye düşünürsek. Yediğimiz "çöpler" hücrede serbest radikallere sebep oluyor. Elektronlar azalıyor, proton artıyor, artı ve eksiler birbirini götürmeli ki Alkali kalalım. Ama elektron gelmeyince protonlar artıyor, hücre zarları kalınlaşıyor. Kalın hücre zarından faydalı ürünler, vitaminler, mineraller vs. geçemiyor ve asidik bir vücudumuz oluyor. 

"Bunun sonucu da kanser, kolesterol, osteoporoz, aşırı kilo alımı, kilo verirken yağ yerine kas kaybetmek, kırışıklıklar, cilt sarkması gibi birbiriyle ilgisiz görünen rahatsızlıklar aynı sebebe dayanıyor: Vücudun aşırı asitlenmesi, yani iç ortamımızın kirliliği. Çözüm basit: Asit yapan yiyecekleri azaltıp, alkali yapan yiyecekleri artırmaktır. Gerçek evimiz olan vücudumuzu temiz tutmaktır. Et yiyiyorsak bol yeşillik tüketeceğiz. İçeceğimiz suya limon, veya doğal elma sirkesi, zencefil, tarçın katarak onu kat kat faydalı hale getireceğiz. Asit alkali dengemize dikkat edeceğiz."

Kitaplarında geniş bilgi var ilgilenenlere tavsiye ederim. Ben seminerde öğrendiklerimi aktarayım:

%30 asidik yiyorsak %70 alkali yiyerek dengeleyeceğiz. Nasıl mı buyurunuz:

Yasaklar:
Şeker, işlenmiş şeker, gazlı içecek, meşrubatlar, alkol, inek sütü ve inek sütünden yapılmış herşey yasak, yerine keçi, koyun sütü ürünleri yenecek.
Glutenli her tahıl: Kepek, buğday, çavdar, bulgur yasak.

Doğru Alkali Beslenmeye Uygun ürünler: Bitki güneş görerek doğal ortamda yetiştiyse ok'dir 
Bitter Çikolata - kakao güneşte yetişmiş bir bitkidir, şekeri yok derece az, tamamdır:)
Tohumlar, ceviz, kuruyemiş, 
Tüm baharatlar (bitki oldukları için)
Zerdeçal çok altı çizildi, tarçın vs. bol baharat
Bitki+güneşte yetişen herşey serbest, ölçü yok!! Pişmemişi daha da faydalı
Tuz - rafine olmamış tercihen kaya tuzu, deniz tuzu, himalaya tuzu serbest, kadınların tansiyonu düşük, tuzu kestikçe asit artıyor, alkali için tuz lazımmış!
Lıkır lıkır doğal soğuk sıkım zeytinyağ, tereyağ yememiz gerekiyor (yaşasın! Karatay'la yağla barışmıştım burada da aynı!:)
Hücre duvarları kalınlaşmasın diye yağ lazım, bir de Omega 3 almak duvarları inceltmeye yarıyormuş. Önemli burada da Omega 3 desteği şart! 
Bulursanız hindistan cevizi yağı, sütü serbest.

Az protein bol sebze, çiğ daha da makbul, bol yağ

Akşamları en geç 6'da yemek yenecek, en önemli şart bu maalesef... yemekten sonra acıkırsak sadece yeşil sebze suyu, sebze püresi, bitki çayıyla idare edeceğiz.

Kırmızı sebze suları içerdikleri özellikler nedeniyle sabah, yeşil sebze suları akşam veya gece tüketilmelidir.

Kırmızı sebze suyu:
1 orta boy kırmızı pancar
1 orta boy mor lahana yarısı
1 havuç
1 kırmızı elma
1 dilim taze zencefil
sıkılıp 1 çorba kaşığı zeytinyağ ilave edilri

Yeşil sebze suyu/Smootie sebze püresi gece acıkınca:
2 salatalık
5-6 yaprak marul
1 kivi
2 tane hurma
hindistan cevizi suyu
badem sütü
kefir
1 tatlı kaşığı keten tohumu
ister böyle ister sulandırmak için limonlu su

Kaçamak yapacaksak makarna, pizza vs. öğlen tüketip, akşamı salatayla geçiştirin günü kurtarmak için.

İdrar rengine dikkat edip takip edeceğiz, açık olması makbul. 1 bardak alkali su (elektron taşıyan su) karşılığı 5 bardak normal suymuş. Mide problemi yoksa suya doğal elma sirkesi, limon veya 1 litre suya yarım çay kaşığı karbonat atacağız.

Önerilen besinler:
Sebze, bol baharat,
İnek sütü ve ürünlerinden, glutenden uzak duracağız.
Glutensiz ekmek, makarna
Kinoa, karabuğday serbest
Hindistancevizi sütü, badem sütü serbest
Dileyene kolaymış badem sütü yapması: 1 bardak badem 3 bardak suyla ıslanıyor geceden, dökün suyu sabah, tekrar 3 bardak suyla mixerden geçirin süzün ya da öyle tüketin.   
Glutensiz un, şeker yerine muz ya da meyvayla tatlı kek önerildi.
Ambalaja girmemiş gıda yenecek. Bu benim evde Karatay'da da uyguladığım birşey. Zormuş gibi geliyor ama hiç değil, alıştık biz. Endüstriyel gıdaya karşıyız:)
Lor (yapılış şekli nedeniyle) ve kefir serbest.

Örnek bir Alkali diyet menüsü:

Kahvaltı seçenekleri:

1) Glutensiz ekmek, keçi-koyun peyniri, söğüş sebze, zeytin, yumurta, şekersiz bitki çayı, siyah çay açık ve limonlu taze demlenmişe izin var

2) Keçi, koyun peynirli omlet, menemen

3) Gevrekler yerine: önceden 1 bardak kinoayı 3 bardak suyla haşlayıp süzüp dolaba koyun, sabahları kuru meyva, keçi sütüyle yemek serbest

4) Taze limon suyu, soğuk sıkma zeytinyağı ve kaya tuzu ilave edilmiş avokado püresi. (Avakado sihirli bir meyva bol tüketin!)

Öğle seçenekleri:

1) Kurubaklagiller, salata, veya etli kıymalı sebze, mercimek salata, karabuğday salatası, kinoa salatası 

2) Et, tavuk, balık 1 porsiyon et yanına 2,5 katı sebze veya bol salata, glutensiz ekmek

3) Unsuz çorba veya tarhana

Akşam en geç 6:00 da:
En önemli sebze öğünü! Az miktarda et yanına bol salata, sebze. Unsuz glutensiz çorba, etli sebze

Gece acıkırsak yeşil sebze suyu, püresi. 

Gün içinde aralarda ceviz, fındık, badem, sebze suları.

Yeşil ne bulursanız sıkın bol bol için. Ben uğraşamam derseniz salatalık vs. bol yiyin. Ama o kadar miktar ve hacimde taze sebze yenemiyor onun için suyu öneriliyor.

Glutensiz Ekmek Tarifi: 

250 gr. glutensiz un
5 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kaya tuzu
1 bardaktan biraz fazla keçi sütü

cıvık bir hamur olacak, yarım saat dinlendirin. Hamurun içine keten tohumu, çörek otu, dere otu, kuru üzüm, ceviz ilave edebilirsiniz. Dilerseniz muffin kaplarına döküp 175 derecede 30-35 dakika pişirip porsiyon ekmeklerinizi yanınızda taşıyabilirsiniz.

Beslenmeye destek olarak Omega 3, her gün D Vitamini 1000-2000 IU (Iphone D Vitamini aplikasyonu varmış onu da tavsiye ettiler inceleyelim), Psylium adları geçti. Doktorunuza danışın tabi.

Ayşegül Hanım'ın çok tatlı ve komik bir üslubu var Instagram'da. Fanları toplanıp gelmişlerdi. Önce nefes eğitimi de bonusuydu. Kanseri alkali beslenmeyle yenenlerin, kilo veren, bir sürü hastalıktan kurtulanların hikayelerini dinledim, etkilenmemek elde değil. Siz en iyisi Alkali Diyet birinci kitabı okuyup başlayın, bu bilgiler de yemek yer ve seçerken aklınızda olsun:)

Dr. Ayşegül Çoruhlu web adresi: http://alkalidiyet.com/ 
Instagram @dr.aysegulcoruhlu

Bir de şunu ekleyeyim "piyasadaki gıda intolerans testlerine para verip yaptırmak yerine varsayın ki - çoğunlukta da çıkıyor - inek sütü ve glutene karşı alerjiniz var diye düşünün ve toptan uzak durun" dedi Ayşegül Hanım bu da mantıklı geldi bana aklınızda olsun.

Sizler de Alkali beslenme konusunda tecrübenizi, eklemek istediklerinizi paylaşırsanız mutlu olurum. 

Sevgilerimle,
Aydan


Not: Facebookta blog için Aydan Ugur diye sayfa açtım, her yazımı paylaşıyorum oradan da takip edebilirsiniz. Yorumlarınız veriyor coşkuyu, çok sağolunuz:)

Yorumlar

  1. Seminere katılmak istemiştim ama oğlumun rahatsızlığı sebebiyle gidememiştim.
    Paylaşımınız bunun için çok iyi geldi.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. ne mutlu bana, çok sevindim yazmanıza, teşekkurler!

    YanıtlaSil
  3. Sadece ben değil, instagramda adresinizden bahsedince, pek çok kişi de bu faydalı paylaşımınızdan yararlandı ve sanırım bu blogu açma nedenlerinizden biri, bilgiyi paylaşma amacınız gerçek oldu :)
    Bu arada ilk yazınızı çok beğendim, altına yorum yazdım ama gönderirken uçtu :) Lütfen siz hep yazın, "uzun oldu" demeden, içinizden geldiği gibi yazın, biz de keyifle okuyalım.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız, ne kadar mutlu oldum, sağolunuz, burada duvara yazar gibi yazıp bir yerlerde okunduğuna dair yorum almak supermiş, çok çok teşekkur ederim:) sevgiler,

      Sil
  4. ne guzel notlar paylasmissiniz, cok tesekkur ediyorum, gidemedim diye uzulmustum, sayenizde gitmis gibi oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkur ederim yazdığınıza çok sevindim:)

      Sil
  5. harika bilgiler icin tedekkurler

    YanıtlaSil
  6. merhaba peynirle zeytini aynı anda yemek asit yapıyormuş kahvaltıda çay yada kahve içilirse asit yapıyormuş kilo verilmiyormuş yemeklerden sonra içmek gerekiyormuş içecekleri kırmızı ette asit yapıyormuş yememek gerekiyormuş

    YanıtlaSil
  7. merhaba peynirle zeytini aynı anda yemek asit yapıyormuş kahvaltıda çay yada kahve içilirse asit yapıyormuş kilo verilmiyormuş yemeklerden sonra içmek gerekiyormuş içecekleri kırmızı ette asit yapıyormuş yememek gerekiyormuş

    YanıtlaSil
  8. Çok değerli bir paylaşım. bunun için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Ben çok teşekkur ederim yazdığınız için, ne mutlu bana demek amacıma ulaşmışım, sevgier

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  11. Merhabar
    Konuyla ilgili sorum.
    IctigimiZ su midemize gidiyor. Mide asiti degeri 3.4 civarinda biz nekadar alkali su da icsek mide onu asitle noture etmek icin ayrica caba safedip asisik veya notur yapiyor bu durumda alkali su icmenin onemi veya farki nerede.osman kara

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

MDS Miyelodisplastik Sendrom ve Kemik İliği Nakli Hikayemiz