ENDÜLÜS GEZİSİ - SEVILLA 2 - GÖRÜLECEK YERLER

SEVILLA 2 - TARİHİ KÜLTÜR TURU

23 Nisan öğleden sonrasını serbest zamanda sokaklarda ve akşamını bayramda geçirdikten sonra, sabah yine kültür turumuzla devam ettik. Sevilla'yı otobüsle kısa bir turlayarak 1929'da Ispanya'nın arası iyi olmayan Latin sömürgeleri ile ilişkilerini iyileştirmek, ticareti geliştirmek ve adeta barış toplantısı için düzenlenen Expo için yapılan Ispanya Meydanı'nı (La Plaza de Espana) gezdik. "Meydanda bulunan iki kule evlenmeleri İspanya Krallığı’nı birleştiren ve Hristiyanlaşma sürecini tamamlayan Kral 2. Fernando ve eşi Katolik İzabel’i temsil ediyor. Yapının yönü ülkenin kolonilerinin bulunduğu Güney Amerika’ya dönük. Nitekim bu meydanın karşısındaki meydanın adı Amerika meydanı ve caddenin adı ise Amerika Caddesi. Meydanda ayrıca Krallıktaki tüm şehirleri de temsil eden görseller yer alıyor. Yunan ve Roma dönemine ait motifler de köklerinin onlara dayandığını göstermek için özellikle yapılmış. Ortadaki su yolu Atlas Okyanusu’nu, üzerindeki dört köprü ise İspanya’yı kuran ilk dört krallığı temsil ediyor."

Öğrenmesek tahmin bile edemezdik buranın 1929 yılında inşaa edildiğini, eskiden kalma gibi çok güzel yapılmış ve korunmuş.


Sevilla gezi, Sevilla tur














Köprüde mavi desenli çini trabzanlar
                          

Krallıktaki tüm şehirler görsel olarak temsil edilmiş




Bu keyifli meydandan sonra yürüyerek Alkazar Sarayı'nı güzel bahçelerinden geçerek gezdik.


ALKAZAR SARAYI (ALCAZAR)

Elhamra Sarayından çok etkilenen 1. Pedro bir benzerini Sevilla'da yapmak ister ve Granada'dan getirdiği ustalarla inşaata başlar. "Alkazar mozarabe denen Arap sanatının Hristiyanlarca yorumlanmış olan mudehar sanatının ürünüdür. Bu iki sanat akımı tüm Endülüs mimarisini etkiler. Hatta öyle ki Katolik İzabel ve II. Fernando 1492’de tüm Müslüman ve Yahudileri Endülüs’ten kovarken, mudehar sanatına vakıf bazı Müslüman ustaların kalmasına izin verir. Bu sarayda Vizigot, Arap ve Hıristiyan döneminden parçalar bulmak mümkün. Araplar döneminden kalan kısım sadece avludaki odayla sınırlı. Burası zamanında emirin konukları ve elçileri karşıladığı oda. Alkazar mimari anlamda Granada’daki Elhamra Sarayı ile bir elmanın iki yarısını oluşturuyor." 

Granada yazımda bahsettiğim gibi Elhamra Sarayındaki arap harflerle yapılmış süslemeleri çok beğenen 1. Pedro anlamını bilmeden burada sık sık kullandırır: La Galibe İllallah = Allah'tan Başka Galip yoktur



Sevilla Tur, Ispanya Tur, gezi, seyahat
Alkazar Sarayı - Sevilla









Duvar halılarına dönemin olayları tasvir edilerek ilmek ilmek işlenmiş
SEVILLA KATEDRALİ "(Santa Maria Katedrali) kapladığı alan bakımından bütün gotik kiliseler arasında ilk sıralarda yer alır. Büyük bölümü, Muvahhidlerin 1172-90 arasında yaptırmış olduğu caminin bulunduğu yerde, 1401-1506 arasında inşa edilmiştir. Caminin Giralda adıyla bilinen minaresi de katedralin çan kulesine dönüştürülmüştür. Dikdörtgen planlı minare Magrip motifleriyle süslü sarı tuğlalar ve taş plaklarla kaplıdır. Santa Maria Katedrali'nin ana bölümü Fransız geç gotik üslubunda inşa edilmiştir. Magrip, gotik, plateresk ve barok gibi farklı dönemlerin mimarlık üsluplarını yansıtan bölümleri de vardır. İç mekanını Murillo, Zurbarán ve daha başka ressamların tabloları süsler."  "Roman Katolik bir katedraldirGotik tarzda yapılmıştır. Gotik mimari olarak katedral, dünyanın en büyük, kilise yapısı olarak ise dünyanın üçüncü büyük yapısıdır. Sevilla Katedrali yapılıncaya dek Aya Sofya, dünyadaki en büyük katedral idi. Aya Sofya binyıldan fazla bir süre bu ünvanını korudu. Kristof Kolomb'un mezarı buradadır."


Dünyadaki en büyük gotik katedral Sevilla Katedrali





Tavan süslemeleri




Kristof Kolomb'un mezarı elde taşınan lahitin içindeymiş
(Mezar Amerika'da iddiaları üzerine buradaki DNA testi yapılarak ispatlanmış)
"Katedral  12. yüzyılda cami olarak yapılmış, sonradan katedrale çevrilmiş. Depremde yıkılan binanın yerine 1506'da yenisini yapmışlar ve bitirildiği dönemde Avrupa'nın en büyük katedrali olmuş. 126x83 metre boyutlarındaki binanın en yüksek noktası 37 metre. Portakal ağaçlarıyla süslü avlusu ve minareden bozma kulesi Müslümanlardan miras. La Giralda dedikleri kule 98 metre yüksekliğinde ve tepesinde inancı simgeleyen, aynı zamanda şehrin de sembolü haline gelmiş bir rüzgar gülü var. Gotik binanın 1400 heykelden oluşan ve 100 yılda bitirilen altar kısmı görülmeye değer. Kolomb'un anıt mezarı da burada. Yanında bulunan ve arşivlerin muhafaza edildiği Lonja binası ile birlikte UNESCO'nun Dünya Kültürel Mirası listesinde bulunmakta." Saffet Emre Tonguç.


İhtişam, işlemeler müthiş


Bu Meryem Ana Heykeli her Paskalya sabah Sevilla sokaklarında
kaidesiyle birlikte elde dolaştırılırmış



Bu Hristiyanlık için paha piçilmez önemli tablonun sağ alt kısmı kesilerek çalınmış, bir müzayededen satın alınıp tekrar eklenmiş


Giralde Kulesi akşam ayrı güzel
Sevilla'nın tarihi yerlerini gezmeyi bitirip yine Santa Cruz'da birkaç saatlik boş vakitle sokaklara karıştık...

Endülüs Tefrikası:) ve Sevilla son bölüm alış veriş, gece hayatı, Flamenko Show, barlar, yeme içme rehberiyle devam... Yola da devam daha Ronda, Marbella, Malaga var son bölümde. 4 gecede 3 otelle çok tempolu bir kültür turuydu, iyi ki gitmişiz diyerek döndük. Maksak tarihe kayıt düşmek, aktarmak, paylaşmak... ileride keyifle okumak, hatırlamak, umarım çok sıkmıyorumdur:)

Sevgilerimle,
Aydan 

Not: Facebook'ta blog için Aydan Ugur (Blogger) sayfası açtım, her yazımı paylaşıyorum, beğenip oradan da takip edebilirsiniz. Paylaşımlarız için şimdiden teşekkür ederim. Ben yazmaktan çok keyif alıyorum, umarım siz de keyifle okuyorsunuzdur:)

https://www.facebook.com/pages/Aydan-Ugur/1616728188574064?fref=nf&pnref=story

Yorumlar

  1. Aydancım ellerine sağlık her okuduğumda tekrar gitmiş gibi oluyorum, teşekkürler:))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

MDS Miyelodisplastik Sendrom ve Kemik İliği Nakli Hikayemiz