İmaj ve İletişim Danışmanı Özlem Çakır Semineri

İmaj ve İletişim

İmaj ve İletişim Danışmanı Özlem Çakır'ı üçüncü kez dün ofiste dinledim, yine yeni birşeyler öğrendim, sizlerle aldığım tüm notlarımı, bilgileri toptan paylaşmak isterim.

Özlem Hanım bu konuda eskiden beri takip ettiğim, sözüne güvendiğim çok tecrübeli bir danışmandır, dediklerini her zaman önemserim. Bu sefer bize iletişimde imajımızın nasıl herşeyimiz olduğu ile ilgili başladı sunumuna. İmaj ve göze çarparlık ilk tanışmada karşıya kendimizi sunduğumuz ilk intiba ve çok önemli. Eskiden "Human Being" yükselirken şimdi "Human Doing" konumuna gelmişiz, tekrar "Human Being"'e dönmek istiyormuş artık insanlık.


Karizmatik olmanın ilk şartı günümüzde artık "anda" olmakmış. Elimizde telefonlarla o kadar haşır neşiriz ki şimdiyi, anı çoktan kaybettik. Karşımıza gelen iş, özel, ya da sosyal yaşamda tanıştığımız yeni birini içgüdüsel olarak ilk saniyelerde şöyle bir süzüyoruz. "Bu adam adam mı ki onu dinleyeyim?" gibi birçok kalıp geçiyor kafamızdan. Kişi elindeki telefonla meşgul ve gözünü gözünüzden kaydırıyorsa anda değil, sizinle hiç değil, 1-0 mağlup başlıyor görüşmeye. Vakit herkes için çok değerli maalesef kimse kimseyi dinlemiyor günümüzde. Kendinizi dinletmenin yolu ilk nasıl algılandığınız, imajınızın karşıdan nasıl algılandığıyla başlıyor. Önce sımsıkı el sıkacaksınız, ilk siz bırakmayacaksınız ve göz temasını hiç kaçırmayacaksınız. Anda olduğunuzu geçireceksiniz karşıya. Duruş, postür dik, "andayım, konuya hakimim, hazırım" mesajıyla verelim ilk coşkuyu:) 



Şimdi tanımlayalım bunlar neyi kapsıyor:

İmaj ve dışarıya etki faktörümüz karar vermekle başlıyor. X Faktör çarpanımız olarak imaj ve göze çarparlığımız yetenek ve becerilerden 9 kat daha fazla işe yarıyor. E şimdi hala benim zekam, bilgim, birikimim önemli diye hala bunları göz ardı edecekseniz siz bilirsiniz tabii:) 

Genç arkadaşlarım iş mülakatlarında lazım bunlar tam zamanı tekrar etmenin buyurunuz:)

İmaj Tutumla Başlıyor

1) Tutumla başlıyor imaj, sabah ne giydiğimizle başlıyor. "Attitude Matters" ... Pozitif tutumuz sabah daha yataktan kalktığımızda bile çok önemli. Pozitif olmaya karar vererek giyinip çıkıyoruz evden.

2) Özgüven - Özgüveniniz mütevazı olacak, dağları ben yarattım havasıyla girdiğiniz toplantıda negatif etki yaratırsınız. Ne mesaj vermek istediğinize göre tutum alın.

Sunumlarda iyi etki bırakmak için Aristo'nun 3 Silahşörler'ini aklımızda tutalım:

Ethos: Söz ile başlar herşey, ilk tanışmada şu etkiyi bırakmayacağız tabi saç baş kıyafet özensiz, göz teması yok, "ezik" duruş ile "kendine faydası yok bunu neden dinleyeyim, bana ne fayda sağlayacak" dedirtmemek için özenli olacağız.
İlk dakikalarda kıyafetimiz, özgüvenli duruşumuz, göz temasıyla dinleyeni etkilemeyi başarmak gerek.

Logos: İçerik bilgi, verilere, istatistiklere, mantığa dayanacak. Doğru verilerle kararlı olacak sunumumuz.

Pathos: En önemlisi, duygu ve değerlere dokunmak lazım. Mizah, sahici iltifat, karşımızdakine direkt iltifat edemiyorsak seçimine edebiliriz "gömleğiniz ne kadar yakışmış" gibi... Tutku göstermek, ortak nokta ve tutku bulmak, zekanızı ortaya çıkarın. Görüşmeye gitmeden bir araştırın kişi yelken mi sever, kayak mı, bir konudan bağlayın hobilerine, ilgi alanlarına atıf yapın. İnsanlar sizi severse neyi satarsanız satın, satın alırlar:) Verin coşkuyu son bölümde ama yapmacık değil içinizden samimi:)

"Likeability - Approachability" - Sempatiklik ve Erişilebilirlik önemli. Uzak, soğuk, mesafeli olmayın. 

Özlem Hanım'dan biraz da kılık kıyafete girmesini rica ettik. Tüyoları size de aktarayım:

Alpha Male vücut diliyle cool tabir edilen ünlülere örnek verirsek: Hadise, Candan Erçetin, Denir Ülker Arıboğan, Emine Ülker Tarhan, Kenan imirzalıoğlu, Nejat İşler, bir de uzun siyasetçiyi sayabiliriz. Verdikleri imaj cool, bacaklar omuz aralığında açık, tebessümlü, andayım, olaylara hakimim duruşu. Bir yerden içeri girdiklerinde kim bu acaba diye merak edilen insan tipleri. Yüksek, keskin göz temasında olurlar. Panik vücut dili yoktur hep sakin hep postür dik duruş. Onların eli ayağı birbirine karışmaz, koşuşturmaz:)

Ünlüler, siyasetçiler her hareketleri ile mesaj verirler, subliminal mesajlar var.

Verilen bir örnek Kraliçe Elisabeth'in Türkiye'de giydiği kıyafetler, çok etkiledi beni. Bu konuyla ilgilenirseniz Can Dündar'ın bu yazısı Terzi Diplomasisi çok ilginç, tavsiye ederim:


"İngiliz Hello dergisinin internet sitesinde Kraliçe’nin Türkiye’de giydiği kıyafetlerin anlamı deşifre ediliyordu. Buna göre II. Elizabeth, Anıtkabir’e sadece matem törenlerinde giydiği siyah tayyörüyle gelerek, Atatürk’e duyduğu saygıyı göstermek istemişti.


“Cumhurbaşkanı’nın yemeğinde giydiği üzüm salkımı desenli uzun elbise ise, Atatürk’ün yeniden dirilttiği Anadolu şarapçılık geleneğine bir atıftı”, habere göre... "



Biraz da kendimiz nasıl faydalandık Özlem Hanım'ın tüyolarından, önerilerinden bahsedeyim:


Giyim tüyoları:


- Bacaklarınız uzun değilse, basenli armut Türk kadıı tipiyseniz, lütfen tayt, skinny pantalon giymeyiniz. Belinizi öne çıkarın, uzun tüniklerle kapatmayınız, kısa bluz üzerine dizden bir karış yukarılarda hırka ile yapın kamuflajı:)
Boru paça, flare İspanyol paça pantalonlar tercih edin, dolgu, kalın topukla giyin. Uzun bacaklı ya da kısa ve minyon, dar bedenliyseniz tayt, skinny olur. 
Flare, Ispanyol paça pantalon bacakları uzun gösterir 

- Bacakta baldır, bilek inceyse Stiletto, bilek kalınlaştıkça kalın topuklu ayakkabılar giyin.



- Ayakkabıda topuk kalınlaştıkça kalın, muz çorap giyin. Ten rengi çorap hiç kullanmayınız.



- Topuk inceldikçe ince çorap kullanın.



- Tek renk giyinmek, vücuda oturan bir elbise ince gösterir.



- Gömlek elbiseleler hem spor hem şık hayat kurtarır, buldunuz mu alın acımayın:) Hafta sonu da isterseniz koton gömlek elbiseleri düz ayakkabılarla giyin. Metrocity Monist ipek gömlek, ipek içlik ve gömlek elbise bakmaya gideceğiz tabi ki:) Şeffaf ipek gömleklerin içine yine ipek, penye olmayan atletler tercih edin.



- Spor giyimde pantalonla düz ayakkabı yerine alternatif hafta sonu uzun elbise parmak arası sandalet tercih edebilirsiniz. Uzun elbise boyu uzun gösterir.



- Gelinler ne imaj vermek istiyorsunuz karar verin, masum romantik mi, seksi mi? Gelinlik balık kız gibi, straples seksi, saçınız romantik örgülü, papatyalı olmasın, altı kaval üstü Şişhane saç-gelinlik seçmeyin:)


- Kıyafetinizle mesaj veriyorsunuz, misal kırmızı halıda Jennifer Lopez... kadın hep seksi, hep frapan. Şaşırmıyoruz:)


- 3 tip zamansız elbise edinin dolabınıza koyun. Likralı koton konstrüktif, tok kumaştan bir elbise, ince yünlü ve bir de krep elbise. Kemerle, ipek eşarplarla gündüz gece geçişli kullanın. Özlem Hanım yine sade ve çok şıktı bu tok konstrüktif likralı elbisesiyle.

doğru giyim, bedene göre giyim, nasıl giyinmeliyim, stilist, stil nasıl olmalı, ten rengine göre renkler, ne renk giymeliyim
Özlem Çakır herzamanki zerafetiyle sunumda
etek boyu, kol boyu, kup hep tam da anlattıklarıyla örtüşür
- Truvakar kol kolu ince gösterir.

- Daha önceki bilgilerimi de ekliyorum kendisinden öğrendiğim etek boyu bacağınızın en ince olduğu yerde bitecek bacağı ince gösterir. Genelde dizin bitip baldırın başladığı ince yer doğru etek boyunuzdur. 

- V yaka bedeni ince uzun gösterir. Kalın, sert kumaşlı üstler, göbek üstü yığımlı modeller karnı öne çıkarır, giymeyin.

- İnce değmeyen, dökülen kumaşlardan üstler karnı gizler, kruvaze, anvelop iyi bir seçimdir.

Bir de renklerimize bakalım:



- Kara kaş, kara göz, beyaz tenli kadınlar KIŞ kadınları, renkleri soğuk, siyah, beyaz, mürdüm, mor, bayrak kırmızısı size çok yakışır.

- Buğday tenli, kumral, sarı saçlılar, gözlerde elalık olanlar İLKBAHAR kadınları - sıcak renkler haki, yeşil, camel, lacivert ve aksesuarda altın kullanmalılar.

- Esmer tenli SONBAHAR kadınları sıcak renkler ve bakır, şeftali, narçiçeği ruj kullanabilir

- YAZ kadınları açık ten, açık renk göz, saç rengi farketmez soğuk renkler kullanacak, pembe, pudra, mavi, lacivert, siyah yüze yakın kullanılmayacak açık yaka ya da hırkada kullanabilir.

- Önerilen renkler yüze yakın kullanılacak renkler, altına etek pantalon istediğiniz renkte kullanın. 

- Rengi de şöyle seçmeyi öğrenmiştik aynaya bakarken önce bluzu, rengi değil ilk önce yüzünüzü göreceksiniz renk sizin önünüze geçmeyecek, o zaman renk doğru seçimdir. 

- Siyah-beyaz, lacivert-beyaz yüksek kontrast formal durur, ciddi iş toplantılarında uygundur. "Ben ciddiyim, mesafeliyim, yaklaşmayın" mesajı verir. Hani ilk sevgiliyle buluşmada falan sakın giymeyin:)

- Düşük kontrast pembe-beyaz, uçuk mavi-beyaz, pudra-beyaz yumuşatır sizi, "dokunulabilir" kılar:) Seçiminiz gideceğiniz toplantıda vermek istediğiniz imaja göre olsun.

- Bizim kadınlar basıyor bütün yüzüne terracotta'yı çıkıyor sokağa, yapmayın allıksız çıkmayın. Allık önemli elmacık kemiklerinizi gösterin, sürün allık.


Biraz da erkeklere değinelim:

- Takım elbise bol olup üzerinizden düşmeyecek, paçalar ayakkabının üzerine yığılmayacak aman:)

-  Ceket kol boyu bilekten bir parmak yukarıda bitecek ki gömlek içinden bir parmak gözüksün

- Üzerinize otursun giydikleriniz, fit duruş için şart.

- İnce uzun gömlek yakası ve ince bağlanmış kravat yüzünüzü aşağıya çeker, yorgun ifade verir. İdeali yarım Italyan yaka ve dört parmak Windsor düğümlü kravat.

- Satışçıysanız pembe gömleğin sihirini deneyin, hele kadınlara satış yapıyorsanız bayılırlar. 

Aşağıda bazı örnek fotoğraflarla sizi başbaşa bırakıyorum, umarım faydalı olmuştur bu bilgiler. 3 seminerdir Özlem Hanım'dan öğrenip kullandığım kendi tüyolarımı da halka açmış oldum artık:) 

İmajımızı doğru yönetmek istediğimiz mesajı vermek tamamen bizim elimizde, dikkat edelim, bu detayları bilerek iyi yönetelim:)


Bir de eğer bir arkadaşınız bir giysiyi görünce "bu tam ona göre" diye sizin seveceğinizi, size yakışacağını düşünüyorsa, stiliniz var demektir, sevinin:))


özlem çakır eğitimi, imaj eğitimi, stil eğitimi
Erkek Smart Casual Giyim örnekleri






Kurumsal hayata uygun seçimler


kurumsal imaj eğitimi, kurumsal kıyafet, nasıl giyinmeliyim, ne giymeliyim, ne renk giymeliyim
Sokak modasından örnekler


Doğru aksesuarlar
Sevgilerimle,
Aydan 

Not: Facebookta blog için Aydan Ugur Blogger sayfamda her yazımı paylaşıyorum beğenip takip edebilirsiniz yazılarımı. Paylaşımlarınız için teşekkürler. 
Instagram aydanu , linkler tepede sağda diğerin altında.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANİ İŞİTME KAYBIM

YENİ HOBİM ÇİNİ BOYAMA

Kapalıçarşı Dosyası - Alışveriş Adreslerim